Vafler – kjærlighet fra nord - MatPrat Blogg

Vafler – kjærlighet fra nord

VAFFEL-MED-EGG-OG-BACON-1938690_1024

Onsdag denne uka er Vaffeldagen. Når det er snakk om vaffeltradisjoner er jeg heldig som fikk vokse opp i Nord-Norge. Vafler, eller «vaffelkakæ», var omtrent hverdagskost – i alle fall hjemme hos bestemor.

Jeg har mye bra lærdom fra bestemor, men kanskje det viktigste: Det er mye kjærlighet i god mat. Bestemor var en av mine barndomsheltinner. Hun bodde alene i et hvitt lite hus ytterst mot svabergene på «fyret» i Elsfjord, en liten bygd innerst i en fjord mellom Mosjøen og Mo i Rana. Besøkene hos bestemor var alltid fylt med tonnevis av omsorg, eventyrlige opplevelser – og vafler.

Vafler til frokost, lunsj og kvelds

Mitt soverom hos bestemor var på kvisten, opp under takmøne, over kjøkkenet. Hver morgen, med få unntak, våknet jeg av hyggelig romstering på kjøkkenet, duften av nystekte vafler og ordene: «No e vaflan klar! Må du kåm ne å eta». (Bestemor hadde sjarmerende trønderdialekt fra Harran i Nord-Trønderlag).

Elsfjord_hus   4d1213995aecc63c6fad0100-699974_1024   

Og det var ikke bare vafler til frokost.  Vaffelduften hang alltid i veggene på «fyret». Når vi lekte i fjæresteinene eller på nabogården ble vi stadig ropt inn til vaffellunsj: «No e de vafla!». Og om kvelden, etter en hel dag med krumspring og aktivitet, fikk vi vafler. Bestemor var av den sorten som var livredd for at vi barnebarna ikke skulle få i oss nok mat. Når vi hadde spist oss mer enn mette, og det enda lå igjen vaffelplater på asjetten, fikk vi alltid høre fra en erten stemme: «Va itj bra nok nei». Visst var det bra nok.

Vafler med egg, saurull og salami

VAFLER-MED-RoYKELAKS-OG-FENALA-R-1285017_1024

4cffa3195aecc6753f630a00-703034_1024

Drar man nordover og blir invitert hjem på kaffe til venner, naboen eller nye bekjente, får en gjerne servert vafler. Får du en vaffel av en nordlending er det vennskap. Vafler erstatter ofte annen brødmat, og pålegget har utallige kombinasjoner. Her er noen Nord-Norske varianter:

 • egg og kaviar – må prøves!
 • egg og tomat
 • røkt laks (og egg)
 • saurull
 • salami
 • spekeskinke
 • leverpostei og majones
 • hvit- eller brunost
 • hjemmeplukket, rørt multe eller blåbær
 • rømme og syltetøy
 • sjokoladepålegg
 • smør og sukker
 • sirup

 

Jeg skulle gjerne gjengitt bestemors vafler, men de var aldri helt like, og aldri gjort etter mål. Hun valgte derimot ikke grove varianter, den var den gode smaken som trumfet. Gjerne med litt ekstra rømme, fløte og smør.

4f4234915aecc6a011000000-729339_1024

Her er en vaffeloppskrift jeg ofte bruker, og som egner seg supert om du skal ha vafler med pålegg:

NORD-NORSKE LUNSJVAFLER

(10 plater)

4 stk egg
70 g smør
212 dl hvetemel
112 dl sammalt hvete, fin
1 dl havregryn
2 ss sukker
12 ts salt
1 ts bakepulver
5 dl melk

1. Smelt smør. Bland alle ingrediensene i en bolle og pisk til en jevn røre. La røren stå i minst 15 minutter, slik at melet får svelle.

2. Stek vafler i et godt oppvarmet og smurt vaffeljern.

Server med smør, hardkokt egg og noe salt på, eller det pålegget du liker best. Jeg er sikker på at alt av pålegg funker!

Vaffelprat

Jeg har hatt mange fantastiske prater over en god vaffel: Under venninneturer til hytter i Oslomarka (vafler er fin motivasjon!), på Lydiabrygga i Mosjøen med pappa når jeg er nordover (kanskje Nord-Norges beste vafler?!) – og under andre utflukter rundt om i landet, med kjente og ukjente. Mamma har videreført bestemors vaffelhygge. Søndager er det stående invitasjon til vaffel, enten ved kjøkkenbordet hennes på Majorstua, eller om hun inviterer storfamilien hjem til søster på Jar.

Da jeg begynte i MatPrat ble jeg introdusert for «Teigen og Thoens vaffelservice». Bak står mine kollegaer Bjørn Tore som er egg- og kjøttfagansvarlig og analytiker Gunnar. Det er et kjært avbrekk på kontoret hver gang gutta henter frem de doble vaffeljernene og disker opp med pappas beste vafler. Så gutter, regner med det blir vaffelservering på onsdag!

 

IMG_2505   IMG_3223   Alex_vaffel   4d1214d75aecc63c6f570200-698324_1024

Det er mye kjærlighet i et vaffelhjerte. God vaffeldag!

Om bloggeren

Ragnhild Kolvereid

Jeg er sosiale medier ansvarlig og jobber i Marketingavdelingen i MatPrat. Med lidenskapelig interesse for mat og formidling får jeg daglig jobbe med det jeg liker aller best - å jakte på de gode smakene og historiene, og gi dem videre til deg!

2 Responses to “Vafler – kjærlighet fra nord”

 1. Øystein Falmår sier:

  Denne oppskriften ska e bruk te onsdan

  Kanskje har du oppskreft på kamkaka og?

  Øystein

  • Så hyggelig at du skal teste vaffeloppskrifta, Øystein! Har dessverre ikke prøvd meg på så mye tradisjonsbakst hjemmefra. Vi har heldigvis to fantastiske bakstekjerringer som står for lokalbaksten når vi er nordover. Fant en artikkel med kamkakeoppskrift hos Helgeland museum: http://helgelandmuseum.no/archives/6205, ser også enkelte matbloggere har oppskrift liggende. Lykke til med søk og bakst, og god Vaffeldag!:)

Legg igjen en kommentar