Sunn sommermat med mye smak - MatPrat Blogg

Sunn sommermat med mye smak

Sommertriks-8-K.O.S-MP-57154-500-kopi

Sommersol, god mat og fritid. For meg er dette virkelig tiden til å utforske nye smaker og lete etter inspirasjon. Jakten på den gode sommersmaken har begynt!

Det er mange måter å sette sammen et sunt kosthold på. Men med litt fokus på gode og magre råvarer gjennom sommeren vil ha mye å si for helheten i kostholdet og for helsen. Jeg liker å lage noe som både smaker godt og gjør noe godt for kroppen, enten jeg lager mat inne eller griller ute. Og, tenk så heldige vi er som lever i et land der vi lett kan få tak i sunne, friske og gode råvarer.

Sommer og sommerferien er en tid som mange av oss forbinder med god mat og drikke. Kos og hygge står i sentrum. Jeg forbinder også sommerferien spesielt med ekstra god tid. Tid til å gå på turer i skog og mark. Tid til å grille ute og ligge i sola. Tid til å reise og oppleve nye smaker. Når jeg er hjemme i Norge liker jeg å prøve ut nye oppskrifter, for å finne inspirasjon til et par nye retter som kan gå inn på repertoaret når hverdagen kommer.

Akkurat nå har jeg dilla på streetfood og syns det er ekstra stas med de små rettene med spennende smaker. En rett jeg virkelig har fått smaken på er asiatiske kålruletter. Og den har jeg lyst til å dele med deg!


Asiatiske-kalruletter-MP-65453-500-kopi

 

 

Denne norske klassikeren har jeg frem til nå hatt til gode å prøve ut. Kålruletter har liksom ikke vært noe som har trykket på mine knapper, – før nå! Med mager kjøttdeig av svin, fullkornsris og sesongens ferske nykål er dette en skikkelig sunn rett. Med smak av blant annet ingefær, chili, koriander og hoisinsaus fyller denne retten absolutt kriteriet for en rett med spennende smaker.

Oppskriften gir ca. 12 kålruletter, og passer perfekt på sommerens tapasbord. I dag lager jeg den som middag. Jeg har beregnet ca. 4 stk per porsjon og serverer en frisk salat ved siden av.

Asiatiske kålruletter

400 g mager kjøttdeig av svin
125 g fullkornsris
3 båter hvitløk
1 ts revet ingefær
2 ss olje til steking
125 g finhakket frisk sjampinjong
1 stk revet gulrot
2 stk finhakket vårløk
2 ss frisk koriander
1⁄4 ts chiliflakes
1 ss soyasaus
1 ss risvineddik
1⁄4 ts sesamolje
1 stk savoykål, nykål eller hodekål

Pynt:
1 stk finhakket rød chili
1⁄4 potte frisk koriander

Glace:
1 dl hoisinsaus
2 ss risvineddik

Slik gjør du:

1. Kok ris i en kjele med lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Hell av vannet og sett risen til side.
2. Fres hvitløk og ingefær i en varm stekepanne med olje. Ha i sopp, og fres videre i ca. 5 minutter. Avkjøl blandingen og ha den i en bolle.
3. Forvarm stekeovn til 180 °C.
4. Ha kjøttdeig, kokt ris, gulrot, vårløk, koriander, chiliflakes, soyasaus, risvinseddik og sesamolje i bollen sammen med soppblandingen. Bruk hendene og bland alt godt sammen.
5. Løsne kålblader fra stilken og skyll dem under rennende kaldt vann. Legg kålbladene med stilkfestet mot deg, legg en god spiseskje kjøttfyll ved stilkfestet på hvert blad. Brett bladet over fyllet, brett inn kantene og rull rundt til bladet er rundt fyllet. Legg kålrullene med skjøten ned på et bakepapirkledd stekebrett.
6. Bland sammen hoisinsaus og risvinseddik til en glace og pensle kålrullene.
7. Stek kålrullene i stekeovn til de er gjennomstekte, ca. 30 minutter.
Dryss over finhakket chili og korianderblader før servering.

Mine beste tips til en sunn sommer

Det er ingen grunn til å gi helt slipp på de gode vanene bare fordi det er sommer og late feriedager. Du kan komme langt med å gjøre små justeringer underveis. Og husk, det er ikke noen motsetninger mellom sunn mat og god smak =)

  • Vann som tørstedrikk og til måltider. Smaksett vannet med friske bær, appelsin, sitron, agurk eller basilikum, – deilig og fargerikt.
  • Bytt ut fete dressinger med sitron eller limesaft, eller en syrlig vinaigrette.
  • En del ferdigmarinert kjøtt inneholder en del salt og sukker. Dersom du lager din egen marinade har du full kontroll på både innhold og smak. Det er slett ikke vanskelig, hvis du bruker huskeregelen «KOS». Bland sammen Krydder, Olje og Syre.
  • Sunne mellommåltider. Dersom du legger inn et par sunne mellommåltider i løpet av dagen kan det bli lettere å ikke overspise på kvelden.
  • Noen ganger skal det helst går fort, fort, fort! Magert kjøttpålegg trenger ingen tilbereding, og du kan bli ferdig med maten på null komma niks! Bruk pålegget som ingrediens i en frisk salat eller som fyll i en grov wrap sammen med sprø sommergrønnsaker.
  • Renskåret svinekjøtt, kyllingfilet og kalkun er magre råvarer som er milde på smak og her kan du variere i det uendelige. Stykningsdeler som skinkebiff, indre- og ytrefilet av svin og storfe, kyllingfilet og kalkunfilet inneholder bare litt over 100 kalorier per 100 gram, er rike på proteiner, og gir et godt utgangspunkt for å lage magre og næringsriktige måltider.
  • Frisk frukt til dessert. Biter av mango, jordbær og banan pakket i en foliepakke med litt honning og limesaft kan du legge på grillen. Eller hva med å avslutte måltidet med fruktspyd eller en tallerken deilige norske jordbær eller bringebær med en liten fløteskvett eller vaniljeyoghurt? Det er jo lov å kose seg litt!

 

La deg inspirere og nyt sommeren!

Om bloggeren

Britt Marlene Kåsin

Jeg jobber som matrådgiver i Innholdsavdelingen i MatPrat, og har mastergrad i helsefagvitenskap med fordypning i kostholdsforskning. Sunn hverdagsmat og å ha det gøy på kjøkkenet er blant det jeg brenner for. Her er jeg så heldig å kunne få formidle litt av min mathverdag til deg, håper det smaker.

Legg igjen en kommentar