Søte dager i Paris - MatPrat Blogg

Søte dager i Paris

Gatecrepes

Jeg har vært i kjærlighetsbyen! Byen kjent for mote, champagne, lange baguetter og tårn. Det som derimot gjorde at jeg fikk pulsen opp og full fransk feeling fra første pust av Paris, var noe syndig godt. Fransk, søt streetfood: Crêpes!

Noen ganger skal det mye til for å få frem feriefølelsen når en tar noen fridager fra en hektisk hverdag. For min del sank skuldrene kjapt når jeg kom opp fra metroen i Latinerkvarteret i et solfylt Paris. Duften av en løvtynn, fransk pannekake fremkalte umiddelbart franske følelser.

Paris er kjent for mye godt, og jeg har vandret, danset, spist og smilt. Fra mine fem dager i den franske hovedstaden var noen av øyeblikkene jeg nøt aller mest forbundet med streetfood. Crêpes, eller tynne pannekaker, er fransk streetfood på sitt beste. Så vanvittig godt, og en fantastisk idé spør du meg.

Crêpes selges fra crêperies eller små vogner, på omtrent annethvert gatehjørne i Paris. Her fra St. Germain, Le Jardin du Luxembourg og Notre Dame.

 

Når jeg tenker meg om er jeg oppvokst med den norske varianten av crêpes: Pannekaker! Trolig derfor minnene i Paris ble ekstra hyggelig. Pappa var pannekakemesteren hjemme hos oss. Han var alltid supernøye med å lage supertynne pannekaker. De kunne nesten ikke bli tynne nok. Som fyll hadde vi alltid sprøstekt bacon, sukker og rørt blåbær. Det salte og det søte.

Crepes naturell

Den klassiske franske Crêpes Suzette er servert med søtt fyll. Det søte i crêpen du får kjøpt på gata i Frankrike kan variere fra sjokoladepålegg, karamellsaus, banan eller et enkelt sukkerdryss og litt presset sitron. Min favoritt er nok en ganske plain variant med limesaft og litt sukker, – som jeg faktisk første gang fikk servert på en reise i Asia. Frisk og deilig kombinasjon av søtt og syrlig.

Crêpes-med-is-rabarbra-og-jordbarkompott
Crêpes kan både fylles med søtt og salt fyll, eller toppes med godsaker. Her har du en variant med vaniljeis, rabarbra- og jordbærkompott, – skikkelig smak av norsk sommer!

 

Sommer for meg er mye digg streetfood. Her kan du prøve en spennende miks av franske crêpes og norske råvarer:

Crêpes med tynne skiver norsk fenalår, ramsløk og snøfrisk

Crêpes-med-fenalar

Til ca 12 crêpes:

3 dl hvetemel
12 ts salt
6 dl melk
5 stk egg
2 ss margarin til steking

Fyll:

100 g fenalår
2 ss ramsløk (på glass)
1 ss olivenolje
125 g snøfrisk naturell
2 ss melk

Slik gjør du:

  1. Visp hvetemel, salt, melk og egg til en glatt og klumpfri røre. La røren svelle i ca. 15 minutter.
  2. Varm stekepannen og ha i litt margarin. Bruk en øse og hell i litt røre. Vipp på stekepannen slik at røren dekker hele pannen. La crêpen steke til den har stivnet på overflaten og har fått en fin, gyllen farge på undersiden. Snu crêpen med en stekespade og stek på den andre siden. La den gli over på en tallerken.
  3. Fortsett på samme måte med resten av røren. Dekk den tallerkenen de løvtynne crêpene ligger på med en tallerken.
  4. Skjær fenalår i så tynne skiver som mulig: Har du et helt fenalår, skjær av en bit og bruk en skarp kniv til å «skave» av tynne, tynne flak. Om du bruker ferdig skåret fenalår, så skjær eller riv skivene i strimler.
  5. Rør sammen ramsløkpurè og olje i en skål.
  6. Rør sammen Snøfrisk og melk til en myk krem.
  7. Pensle pannekakene med litt ramsløk, smør på Snøfrisk og legg på noen skiver fenalår. Brett pannekakene i fire og legg dem i en stabel med litt fenalår på toppen.

C’est bon!

Og, om noen lurer på om jeg ble forelsket i kjærlighetsbyen? Svaret er ja;)

Om bloggeren

Ragnhild Kolvereid

Jeg er sosiale medier ansvarlig og jobber i Marketingavdelingen i MatPrat. Med lidenskapelig interesse for mat og formidling får jeg daglig jobbe med det jeg liker aller best - å jakte på de gode smakene og historiene, og gi dem videre til deg!

Legg igjen en kommentar