#bysommer - MatPrat Blogg

#bysommer

Har du hatt bysommer, slik som meg? Det er få ting som slår grillmat på en varm sommerdag. Oslo og andre storbyer har mange parker hvor en kan nyte sol, venner, god mat og drikke. Skal en ut å grille er det greit å forberede seg litt. Her har du noen av mine triks til deilig, lett grillmat!

Når man bor i en leilighet i byen er det godt at det finnes steder man kan dra til for å nyte livet under åpen himmel. Jeg liker å gjøre det litt enkelt. Med en liten kulegrill og litt forberedelser er jeg «good to go»!

Marinering

Det jeg liker aller best å putte på min lille kulegrill er grillspyd med kyllingfilet eller renskåret svinekjøtt. En god marinade er toppen, både for å tilføre kjøttet smak og for variasjon. Mitt beste tips er enkelt: K.O.S! En herlig blanding av Krydder, Olje og noe Syrlig. Her har jeg marinert renskåret svinekjøtt i chili, koriander, soyasaus, honning, olivenolje og lime. Slipp deg løs og bruk fantasten!

IMG_1364
K.O.S

Fargerikt tilbehør

Å sette farge på maten er en super måte å sørge for variasjon i kostholdet. Hva ser vel mer fristende ut enn en fargesprakende tallerken? For å freshe opp bruker jeg masse friske urter, frukt og grønnsaker. Gjør gjerne tilbehøret klart hjemme og legg det i beholdere, slik holder det seg godt til du er i parken.

En av mine favoritttilbehør er en grønn salat med reddik og tomat med en frisk mangosalsa. Jeg har også kuttet opp løk og squash i biter, som skal brukes til grillspydene. Kutter du opp grønnsakene i forveien blir det enkelt å legge den siste finishen i parken. Oppskriften finner du under. Du kan også ta en enklere variant som ferdig oppskårne maiskolber og tomat. Godt blir det uansett!

grønn salatmangosalsa
Grønn salat med reddik og tomat & mangosalsa

Grillspyd til 2-3 personer

300 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filet
1 stk rød løk
1 stk grønn squash
1 ts salt
grillmarinade til pensling
6 stk grillspyd

Marinade
1⁄2 stk rød chili
2 never korriander
2 ss olje
2 ss honning
1 ss soyasaus

Mangosalsa
1 moden mango
1 stk rød løk
1 stk vårløk
1 srk rød chili
1 stk lime (saften av)
1 ss olje

Grønn salat
1 pk ferdigblandet salat (leaves)
4 stk reddik
6 cherrytomater
Slik gjør du:

1. Bland sammen ingrediensene til marinaden godt sammen.
2. Skjær kjøtt i biter. Legg kjøttet i en plastikkpose, eller en beholder, sammen med marinaden i kjøleskapet en times tid, eller over natten.
3. Skjær grønnsaker i biter og legg i en beholder.
4. Kutt opp ingrediensene til salsaen.
5. Skjær opp reddik og legg i en beholder sammen med salaten.
6. Pakk alt med deg og dra til parken!

Parkhygge

I Oslo finnes det mange parker du kan dra til for å grille. Jeg bruker oftest min lokale park, Torshovparken. Som mange av byparkene, en Torshovparken en park med historie knyttet til matdyrking. For rundt 70 år siden ble parken brukt til dyrking av mat for lokalbefolkningen. I dag er det ikke like vanlig å dyrke sin egen i byen, men fortsatt står byens grønne lunger til disposisjon for sine innbyggere, for herlige matopplevelser!

IMG_1437

Grilltips

Tenn opp grillen og vent til flammene har roet seg og kullet har fått en grå farge. Tre kjøtt og grønnsaker vekselvis på spyd og legg på grillen (eventuelt kan du grille kjøtt og grønnsaker på spyd hver for seg). Grill i 2-4 minutter og snu underveis.

IMG_1487
Det er lurt å ta med en liten pensel til pensling av grillspydene. Dersom du bruker grillspyd av tre, legg dem i vann et kvarters tid før du bruker dem, slik at de ikke begynner å brenne.

Server spydene i en grov tortilla med grønn salat, mangosalsa og gjerne litt mager kesam. Enkelt, friskt og deilig!

rett

Enten du har vært i byen hele sommeren, eller akkurat har kommet hjem fra ferie, er det fortsatt muligheter til å nyte parklivet. Er du opptatt på jobb om dagen, gjør plass til kosen på ettermiddagene da vell! Be med deg venner eller familie og kom deg ut i parkene, strendene eller hagen og nyt de siste sommerdagene:)

skålIMG_1523

 

 

Om bloggeren

Britt Marlene Kåsin

Jeg jobber som matrådgiver i Innholdsavdelingen i MatPrat, og har mastergrad i helsefagvitenskap med fordypning i kostholdsforskning. Sunn hverdagsmat og å ha det gøy på kjøkkenet er blant det jeg brenner for. Her er jeg så heldig å kunne få formidle litt av min mathverdag til deg, håper det smaker.

Legg igjen en kommentar