Sommer i glasset - MatPrat Blogg

Sommer i glasset

Velkomstdrink-MP-64199-500

Tenk deg en iskald drink laget på sirup du selv har kokt av sesongens bær eller frukter. Men fort deg. Sommeren er kort. Legg den i fryseren.

Sommeren gleder oss på så mange måter. Jeg gleder meg over lyse netter, solfylte dager og svale drikker i skyggen fra en parasoll. Drikker laget med sesongens frukter og bær. Ikke nødvendigvis med alkohol. Men med litt god rom, eller en dæsj vodka du synes smaker godt, blir fort den leskende drikken til den herligste sommerdrinken.

Og hva passer bedre å by gjengen på enn en velkomstdrink? Eller en iskald sommerdrink etter at grillmaten ligger og varmer i magen. Eller når krydret streetfood fra Karibia eller Mellom-Amerika fortsatt svir på leppene. Iskalde drikker og mette mager digger hverandre. Og den sprengende metthetsfølelsen viker garantert for den kjølige, behagelig sommerdrikken.

Det er jo lov å kose seg. Du trenger slett ikke egen frukt- og bærhage for å nyte sommeren i glasset. Både butikker og torg bugner av fristelser.

Rabarbraen er først ute. Lange, saftige stilker som ofte blir glemt der de står. Da jeg var liten var rabarbra fra hagen, og en kopp med sukker, en forsommerfavoritt. Det var bare å dyppe stilken i sukkeret, ta en bit og grine litt på nesen da den syrlige saften fylte munnen. Det er sommerminner, det!

Rabarbradaqurie (2)

I dag gir jeg rabarbrastilken og sukkerkoppen til sønnen min, mens jeg heller lager sirup, eller tykk saft om du vil, av rabarbraen. Sirupen får en vakker, rosa farge og gjør seg som ingrediens i et hvilket som helst glass. Jeg fyller sirupen på tomme, rengjorte halvlitersflasker, og putter dem i fryseren. Det samme gjør jeg med andre frukter og bær utover sommeren etter hvert som de modnes.

Jordbær, bringebær, rips og solbær. Plommer, stikkelsbær, epler, pærer. Og blåbær og tyttebær. Tar du deg en tur ut i skogen om sommeren eller om høsten, kan du finne både bringebær, blåbær og tyttebær helt gratis. Lag sirup eller saft og få den over på flaske og inn i fryseren. Da kan du kose deg hele vinteren, og helt til neste sommer om du vil. Sørg bare for å ha sukkerlake (om ikke sirupen er blitt søt nok) og kullsyreholdig vann i kjøleskapet.

Ferske bær

Når jeg har tilgang på fersk frukt og bær, passer jeg selvfølgelig på å lage sommerdrinker av disse. Sirupen gjemmer jeg til sesongen er over og tar den frem når sommerlengselen blir for stor. Eller jeg bruker litt av sirupen som en ekstra finish til drinken med ferske bær.

En sommerdrink, som kan nytes med eller uten alkohol, er daiquiri. Jeg lager daiquiri’s av det meste. Jeg bare bytter ut ingrediensene etter hvert som de modnes i løpet av sommeren. Jordbær er min favoritt, men rabarbra, rips og bringebær smaker også godt. Eller en blanding av forskjellige frukt og bær. Det er bare å prøve seg frem.

Jeg bruker rom. Det skal ikke være sterke saker. Man skal bare ane romsmaken. Her har du oppskrift på min favorittdaiquiri, sukkerlake og bær- eller fruktsirup om du vil prøve deg. Husk at sommeren er kort. Det gjelder å ta vare på den.

Jorbærdaqurie 3

Frozen strawberry daiquiri

Ingredienser til 2 drinker:

8 cl rom (kan sløyfes)
Ca. 20 friske jordbær
4 cl sukkerlake
4 cl limejuice
En dæsj kullsyreholdig vann
Knust is

Slik gjør du:

  1. Ha et par never isklumper i blenderen. Pass på at blenderen din egner seg for knusing av is. Ha i jordbær, rom, sukkerlake, limejuice og mynteblader.
  2. Kjør blenderen i ca. 20 sekunder. Smak til med sukkerlake. Tilsett litt av jordbærsirupen din om du mener det ikke er smak nok i de friske bærene.
  3. Tilsett mer is om blandingen er for tynn, husk at du skal ha i en dash kullsyreholdig vann i glasset til slutt.
  4. Finn frem et lekkert glass, gjerne et coctailglass. Fyll drinken i glasset, ha i en dash kullsyreholdig vann, rør forsiktig om, og pynt gjerne med et bær og mynteblad. Sett i et sugerør og finn en plass i solen.

 

Sukkerlake:
Ha like deler hvitt sukker og vann i en kjele. Varm opp til alt sukkeret er smeltet. Ikke la blandingen koke. Holder seg i kjøleskap en ukes tid.

Frukt- og bærsirup:
Ta en passende kjele og fyll litt vann i bunnen. Ha bær eller oppskåret frukt i kjelen. Kok opp og la det koke til alt er mørt. Sil massen, gjerne gjennom et dørslag. På denne måten får du med en del frukt- eller bærkjøtt. Vil du ha finere saft, bruker du en bærduk. Når alt er silt, har du saften på nytt i kjelen. Nå tilsetter du sukker. Smak til etter hvert som sukkeret smelter. Husk at rabarbra, tyttebær og stikkelsbær trenger mer sukker.

La det hele småkoke en stund. Jo lenger du lar det koke, jo tykkere blir sirupen. Pass på at saften ikke blir for tykk, da den tykner når den er avkjølt. Har den blitt for tykk, kan den tynnes med litt kokt vann. Hell det over på halvflasker i plast, vasket i kokende vann. Putt dem i fryseren når de er blitt avkjølt.

God sommer!

Om bloggeren

Ann-Christin Bru

Jeg er utdannet kokk og har en bachelorgrad i kostøkonomi og matvitenskap. I MatPrat har jeg ansvar for publisering av innhold på digitale plattformer, med spesielt ansvar for forsiden av matprat.no. Jeg er langt over middels interessert i mat og drikke, og elsker å utvikle mine egne oppskrifter.

Legg igjen en kommentar