Rips med blandede følelser - MatPrat Blogg

Rips med blandede følelser

Ripsamalie2

Jeg vil slå et slag for ripsen, – mine barndoms somres forhatte bær.

Rips ble aldri noe populært innslag da jeg var liten. Hver sommer var det tvangsplukking hjemme med fryktinngytende innslag både av bitende mygg og brennesle fulle av ørsmå, nesten usynlige stikkende hår. Lubne plastikkposer sirlig merket med navn og dato ble lagt i fryseboksen, – og nærmest tradisjonen tro ble de samme posene båret ut i søpla ved neste avriming. Noen bær ble riktig nok testet ut både som saft og gele, – problemet var at ingen i familien likte rips.

Rips6

Nå som jeg har fått min egen hage, har imidlertid de røde bærene fått forhøyet status. Den frodige ripsbusken har stått der i uminnelige tider og blir verken vannet, gjødslet eller på andre måter stelt med. Hver sommer åpenbarer den seg likevel trofast med sine røde klaser fulle av skinnende, små bær. De er flotte å se på og har en anvendelighet som strekker seg gjennom hele spekteret fra flytende føde til fast form. Jeg har lært meg å elske den syrlige smaken og følger utviklingen fra kart til modent bær nøye.

For så fort bærene har fått den rette fargen er det fram med plukkekar og saftkoker. Ripsgelé er som skapt til lune høstmiddager med stek av lam, storfe og reinsdyr. Rips er noe av det enkleste og reneste bær sort å plukke, og putter du alt opp i kokeren er det meste gjort.

Lammestek med  ripsgele

Et annet gode er alle sommerens herlige desserter den inviterer til. Sukret rips med kald vaniljesaus er som skapt for varme dager. Bærpai eller bløtkake med eggekrem og rips har blitt en av årstidens friske klassikere. Pynt bord og fater med rips og blader. Vit også at rips inneholder viktige næringsstoffer som jern, fosfor og kalsium.

 

Det skal stå rundt to millioner ripsbusker rundt i norske hager og det er på tide å gi våre trofaste c-vitaminkilder et ekstra løft. Nå står de der igjen med fulle grener krokbøyde mot bakken på grunn av sin tunge vekt. La bærene få komme til sin rett. Det er aldri for sent å få øynene opp for ripsens fortreffeligheter.

 

Om bloggeren

Trude Elisabeth Henrichsen

Jeg er matskribent i MatPrat og har lang fartstid som journalist med mat og reise som hovedfokus. Elsker spicy mat og livsstilsbøker, og er konstant på jakt etter gode historier.

4 Responses to “Rips med blandede følelser”

  1. Ella sier:

    Så utrolig bra artikkel! Fikk meg til å tenke tilbake på da jeg var ung- da jeg også måtte plukke. Vi tok alltid bilder av de sure ansiktene man finn ved å spise dem. Jeg er fortsatt usikker på om jeg elsker eller hater rips den dag i dag! Men tradisjon tro er det!

  2. Takk for herlig tilbakemelding og god latter, Ella. Skulle gjerne sett bildene:-) Ønsker deg en riktig fin sommer videre og husk å ta vare på gode tradisjoner!

  3. Eilen Bøe Wethal sier:

    For noen år siden fikk mamma et lurt tips! Bruk bærplukkeren (ja, den ja, den som ligger øverst på hylla i boden og gir deg dårlig samvittighet hver høst du ikke går på blåbærtur) på ripsbusken. Myyyye lettere enn å stå der med bøtta på armen. :-)

Legg igjen en kommentar