Rein lykke i nord - MatPrat Blogg

Rein lykke i nord

rein magi

- Hiv innpå kaffen, frokost spis vi tell fjells! Oppfordringen kommer kontant fra reineier Mikkel Isak Eira. Det er grytidlig lørdag morgen og jeg skal for første gang være med og oppleve reindrift på nært hold.

Jeg har jobbet med markedsføring av reinkjøtt i tre år men aldri før observert storfamilier i aksjon, vært i reingjerdet, sett kalvemerking eller –slakt. Jeg har aldri vært ordentlig på vidda, langt utenfor turiststier i fjellheimen, – eller spist reinkjøtt som ekte reinfolk spiser det. Nå skal det skje…

Befriende vilt

Vi er i Kvænangen i Nord-Troms, og skal opp til området hvor familien har hatt rein på sommerbeite. Snart raser vi avgårde på firehjulinger. Fjellsider, steinrøyser, åskammer, skogsholt, myrer og elver krysses og legges bak oss på veien opp til Naviteidet. Veiviser er Mikkel og yngste sønnen Emil.

DSCN3314 (2)DSCN3322

Desto lengre til fjells vi kommer, desto flere refleksjoner gjør jeg meg. Det ene er manglende mobildekning. Når vi nærmer oss reingjerdet er det «ingen tjeneste». Det slår meg at jeg vil være utilgjengelig i over et døgn, noe som uventet føles fantastisk befriende. Nå er det meg og naturen. #reinlykke

DSCN3516

Kalvemerking med lasso

Arbeidsdagen har vært i full gang i flere timer når vi kommer frem til reingjerdet. Rundt tretti medlemmer av reinbeitedistriktet «Favran», der i blant flere av Mikkels søsken, er involvert i kalvemerkingen. De er omringet av tusen okser, simler og kalver i fritt løp.


DSCN3385
Fantastisk frokostfølge, og fremtidige reindrivere!

 

Minstemann på 6 måneder henger i bæresæle på en lassokastende mamma, eldstemann er over 70. Jeg blir stående å puste inn fascinasjon av flere generasjoner reindriftssamer i aksjon. Gravalvorlige jegerblikk, og svevende lassoløkker. Det kastes med største treffsikkerhet. Er det noen som kan lassokunsten er det nettopp denne familien, som er den siste storfamilien som i dag gjør all kalvemerking ved hjelp av lasso. Ett ord: rått!

DSCN3336

Ærlig, røff mat

Etter noen timer i gjerde, drar vi et par hundre meter bort til hytta for å sette over kjøtt til kok. Mens maten godgjør seg på ovnen, kommer Mikkel med eldste sønnen Mikkel Mathis og broren Ole Mathis bort med en avlivet kalv som hadde brukket foten. I påvente av middag får jeg med meg kalveslakt. Imponerende håndtverk av menn som tydelig har gjort dette hele livet. Det hele er ferdig på noen minutter. Dyret blir testklassifisert, før det parteres med råeste eleganse og klargjort til røyking.

 

DSCN3464 - Kopi
Her skal det røykes! «Onkel» og Mikkel klargjør lavoen til røyking av kjøtt.

 

– Vil dåkker ha brød tell kjøttet?

– Næi, vi spis dæ såm dåkker gjær dæ.

DSCN3449   DSCN3452

Endelig tid for mat. Kjøttgryta blir plassert midt på bordet. Det er kun kokt kjøtt og tunge, og en boks med tyttebærsyltetøy. Enkel, rustikk og ærlig mat. Fantastisk mørt, saftig og smakfullt. Jeg skjønner hva all snakken om kokt kjøtt har dreid seg om. I hvert eneste møte med reindriftssamer de siste årene, hvor jeg har spurt om favorittmåltid med rein, har svaret vært det samme:
Kokt kjøtt.

Og med maten kom praten. Dagens fokuserte jobbstemning ble tilbakelagt. Gravalvorlige blikk ble erstattet med blide fjes, gode historier og løs latter.

Her skal du få oppskriften på kokt kjøtt. Autentisk, slik jeg fikk det servert, og som de som kan rein liker det best.

DSCN3441

Kokt kjøtt og buljong

Ingredienser:

4 kg kjøtt og bein av rygg, skank, bryst og nakke (I butikk får man kjøpt småkjøtt og kraftbein)
3 stk tunge
7 liter vann
Salt

Slik gjør du:

Del kjøttet i serveringsstykker. Ha kjøttstykker i gryta sammen med lettsaltet vann og kok opp. Skum av (for klarere suppe). Smak eventuelt til kraften med ekstra salt. Kok deretter i ca. 2-2,5 timer. – Får du tak i ferskt kjøtt er koketiden noe mindre.

Tips:

Det beste er om en sager ryggen opp i koteletter uten å fjerne filetene. Kokt indre og ytrefilet med andre ord. Tradisjonelt brukes ofte brystet (mielga) sammen med sider og kraftbein fra nakke og skank til å lage en god kraft og buljong. Kraftbein må til for å få den rette smaken. Bruk gjerne i 1 stk stor løk pr. liter vann, og tilsett litt grønnsaker de siste 20 minuttene av koketiden om ønskelig. Men tradisjonell kjøtt og buljong er derimot nettopp det: kjøtt og buljong.

 

DSCN3296   DSCN3298   DSCN3513   DSCN3497
Noen av matopplevelsene jeg pakket med meg i sekken hjem. Enkelt og deilig: kokt, røkt og tørket reinkjøtt. På det meste servert med tyttebær og potet i en eller annen variant. Og god, ekte buljong.

 

For oppskrifter med reinkjøtt, gå inn på matprat.no og matstart.no (for barn).


DSCN3387 - KopiTakk til (f. v) Johan Mathis Buljo og Are Smuk Figved i Finnmark Rein for invitasjon til felt, og til Martine Hanstad som var fantastisk turfølge. Og selvfølgelig til familien Eira.

Om bloggeren

Ragnhild Kolvereid

Jeg er sosiale medier ansvarlig og jobber i Marketingavdelingen i MatPrat. Med lidenskapelig interesse for mat og formidling får jeg daglig jobbe med det jeg liker aller best - å jakte på de gode smakene og historiene, og gi dem videre til deg!

Legg igjen en kommentar