Påskesnadder fra Røros - MatPrat Blogg

Påskesnadder fra Røros

DSCN3988 - Kopi

Av og til er det enkle best. Som godt brød, ost og kjøtt. Eller bare kjøtt. Det er nettopp ingrediensen i mitt beste matminne fra Røros. Tilsynelatende enkelt, men bak maten ligger en fascinerende historie.

Jeg har møtt noen herlige mennesker, og sammen med min kollega Cecilie spist meg gjennom Røros i to dager. Alt fra fantastiske langtidsmodnede spekeskinker fra Tynset, is fra Gålåvolden Gård, lokalbrygget øl fra Røros bryggeri, og sandwich med røkt reinsdyrstek fra Stensaas. En ting er sikkert, på Røros har folkene hjertet i maten. Via aktører som Rørosmat har kvalitetsråvarer og mattradisjoner fra distriktet blitt kjent langt utover egne trakter. Lokalmat fra Røros har i alle fall vekket min interesse for lenge siden, og jeg har gledet meg til å ta turen til kanskje Norges beste matmekka.

Opplevelsen som gjorde størst inntrykk, var likevel den enkleste av dem alle. Kaffe med spikkji-klubb til, servert på kjøkkenloftet over gårdsutsalget til familiebedriften Røros rein.

Sørsamisk tradisjonsmat

Familien Nordfjell har bygd en liten sørsamisk opplevelsesverden på gårdstunet sitt, et steinkast unna Røros sentrum. En liten flokk med inngjerdet tamrein og en stor gamme er det første vi møter utenfor familiegården. På kontoret i produksjonsbygget finner vi damen bak det hele, Eva Nordfjell.

DSCN3944

rein

DSCN3912Eva

– Det er ikke store anlegget, men er dere interessert i en omvisning?, spør Eva, som har de fleste funksjoner i bedriften i tillegg til å være daglig leder.

En god del produksjon skal på plass før påske, men Eva tar seg tid til å dra oss med på en kjapp reise inn i reindriftsverden. Det er mye læring i å både ha reinflokk, produsere egne reinkjøttprodukter, ha utsalg på gården, salg til butikker, samt drive med eventjobbing og mottakelse av store grupper med gjester og turister. Arbeidsdagene blir ofte lange, men hun og familien liker innholdsrike dager og kunne ikke tenkt seg noe annet.

reinskavproduksjon       spekepølsespikkji
Kvalitet er viktig. Her skaves reinskav som skal pakkes og sendes til Trondheim. Spekemat finnes i flere former, til høyre er spesialiteten spikkji-klubb.

Etter en rundtur i produksjon er det kaffepause, og tid til mer matprat. Til kaffen serveres det selvsagt reinkjøtt. Alle familier har en hemmelighet, og familien Nordfjell har helt klart en av de bedre: Spikkji-klubb (tørket reinkjøtt med fjellhonning, løk og krydder).

Spikkji-klubb er tradisjonell samisk sekkemat, og det er nettopp øverst i sekken klubben har fått plass når jeg nå har pakket for fine hyttedager i Valdres. Her får du mitt forslag til påskekosen, sterkt inspirert av Røros.

Tørket reinkjøtt med skjørost og kreklinggelé

Til 6 personer

DSCN4000 - Kopi

75 g spikkji-klubb
75 g spikkjipølse
12 biter flatbrød
1 dl Rørosrømme
1 dl skjørost fra Røros
12 ts kreklinggelé

Slik gjør du

  1. Skjær tørket reinkjøtt i tynne skiver. Bland sammen rømme og skjørost.
  2. Brekk opp flatbrød i passende stykker og smør på et lag med skjørostblandingen. Ha på tynne skiver spekemat, og topp med kreklinggelé.

En smak av Røros er noe jeg unner alle. Et matfat med eventyr. De sier det selv, «Destinasjon Røros – opplevelser som setter spor». Jeg er overbevist. Om du enda ikke har lagt påskeplaner er min anbefaling klar: Reis til Røros!

 

Du finner flere oppskrifter med reinkjøtt her.

Om bloggeren

Ragnhild Kolvereid

Jeg er sosiale medier ansvarlig og jobber i Marketingavdelingen i MatPrat. Med lidenskapelig interesse for mat og formidling får jeg daglig jobbe med det jeg liker aller best - å jakte på de gode smakene og historiene, og gi dem videre til deg!

Legg igjen en kommentar