På sykkel etter streetfood - MatPrat Blogg

På sykkel etter streetfood

IMG_1023 - Kopi

Jeg elsker København. Jeg har krysset gater og bydeler. Snakket med lokale og tilreisende. Hørt på meninger og historier.  Spist mange små, håndholdte måltider. Alt for å finne byens beste streetfood.

Metropolen København er kjent for unike restaurantkonsept, mat i verdensklasse og fantastiske stjernerestauranter. Mine matopplevelser forrige uke var derimot ikke «fine dining» men «fun dining». Jeg leide meg en gammel sykkel og tråkket rundt etter byens beste gatemat.

#tacolove

Mexikansk mat har markert seg kraftig i streetfoodklassen, også i København. For å teste ut byens beste tacos syklet jeg mellom Barburrito, Yuco Taco og Tacos Chuncho .

Yuco Taco er en fantastisk, tøff foodtruck, drevet av en driftig ung danske. Jon har reist mye i Mexico, og tatt med seg det beste hjem. Trucken har vært en del av bybildet i seks uker, og kjører i skytteltrafikk mellom Torvehallerne, Stefansgade og Sønder Boulevard. Menyen er enkel og byttes ukentlig. Jeg spiste dagens to retter, begge med svinekjøtt: Cochinita Pibil og Castacan.

IMG_1019  IMG_0979  IMG_1005  

Barburrito holder til i Skindergade og kaller seg «meksikans gatekjøkken». Kjøkkenet ligger derimot ikke på gata, men noen trapper ned fra gateplan. Menyen er innholdsrik med blant annet nachos, burritos og tacos, samt rik drikkemeny med friske drinker, meksikansk øl og annet godt. Kvelden leverte:

IMG_0492  IMG_0496  IMG_0500  IMG_0513  

Jeg ble fortalt at stedets egen Barburrito-foodbike var rundt i byen under København Jazzfestival. Så dagen etter syklet jeg på sykkeljakt (uten hell).

Mat fra folket til folket – Copenhagen Street Food

IMG_0536

Copenhagen Street Food etablerte seg på Papirøen på Amager i april i år. To store haller er fylt med foodtrucks, barer og boder for å skape et fargerikt, folkerikt og internasjonalt gatemarked. Her kan en spise alt fra fish’n’chips, tyske wurst og autentisk thaimat til fylte, økologiske omelettruller.

IMG_0562  IMG_0561  IMG_0691  IMG_0685

IMG_0638  IMG_0677  IMG_0668  IMG_0636

IMG_0694  IMG_0557  IMG_0575  IMG_0674

  IMG_0722  IMG_0658  IMG_0592

Copper and Wheat serverer Poulet Basquaise, eller kylling med grønnsaker og tomatsaus. En boks ren kjærlighet fra franskmannen Alex!

Og Alex gav gledelig bort oppskriften:

POULET BASQUAISE

WHAT YOU NEED (6persons)
A farm chichen
4 onions
3 pepper bells ( 2 red ones, 1 green)
4 cloves of garlic
1 bunch of fresh thyme
500 g tomatoes
220 g green and black olives
2 tablespoons oliveoil
Salt and pepper
Bay leaves

HOW TO DO IT
Cut the chicken in 8 pieces.
Mince the onions, cut the peppers into strips, peel, seed and chop the tomatoes.
Brown chickenpieces aside in a little olive oil.
Reserve pieces and sweat the chopped onions, garlic and peppers into the juice of the chicken with the bouquet of thyme and bye leaves.
Add the peeled and chopped tomatoes.
Steam the vegetables and add the olives when you notice that the vegetables have released their water.
Place the chickenpieces in the pan over the vegetables. Add salt and pepper.
Coock slowly, covered, over very low heat for 45 minutes.
Serve chicken with sause, vegetables and steamed rice.

I tillegg testet jeg ut tacos med revet kylling og vegetar med grillet sopp fra Taco Chunchos. Nam!

IMG_0612  IMG_0624  IMG_0613  IMG_0629

Tips: For topp stemning, besøk Papirøen i lunsj- eller middagstid på en godværsdag. Området utenfor hallene er fylt med sittegrupper og deilige strandstoler med utsikt mot vannet og Nyhavn.

Økologiske superpølser

Pølse og øl er Danmark. Økologisk mat har for lenge siden tatt sin posisjon. Pølsevogner preger bybildet i København, i dag med to øko-kjeder i front: Den økologiske pølsemand (DØP) og Pølsekompagniet.

IMG_0956

Jeg syklet til DØP ved det Rundetårn (etter å ha møtt stengte vogner fra Pølsekompagniet ved Torvehallene og på Papirøen). DØP serverer 100 % økologisk mat, i miljøvennlig engangsemballasje. Pølsevognen fikk i fjor prisen for beste barnevennlige spisested av børnibyen.dk. Hit’en for barn er fransk hotdog med ketchup (som jeg merket godt i køen bak fem ivrige pølseglade barn). DØP har til og med utviklet sin egen økologiske sjokolademelk. Selv måtte jeg selvsagt teste bestselgeren «ristede hotdogs med det hele». «Det hele» er: Surdeigsbrød, grov sennep, remulade, ketchup, sprø løk, rå løk og syltet agurk. Utvalget av pølser var bra, Sabitha anbefalte geitepølse med nype og enebær hvis jeg ville prøve en pølse med «det lille ekstra». Og det vil jeg jo.

IMG_0952  IMG_0963  IMG_0967  IMG_0937

Dypt inspirert av danske gatepølser og nordiske råvarer har vi laget vår egen streetfood-rett fra København: øltrukket pølser med ramsløkaïoli.

Burgertrend

Burger er det nye store i Køben skal en tro de lokale matfolka jeg snakket med. Og burger får en tak i over hele byen: I større fastfoodkjeder, mindre restauranter, fra hull i vegger og fra gatevogner strategisk plassert. Jeg fikk tips om en frisk islending som har inntatt Kjøttbyen.

Den Islandske burgerkjeden Tommi’s Burger Joint åpnet for en måned siden på Vesterbro, som 1. Joint’en i Danmark og 10. i rekka. Konseptet er at du ut fra menyen bygger din egen, lille burger. Etter en god matprat med superherlige Ragnhildur (som en av svært få i Danmark som ikke spurte to ganger om navnet mitt), fikk jeg bestilt en klassisk Tommi’s: Burger med ost og bacon, fries og islandsk dressing. På vei mot gata kom det en kaffemilkshake løpende etter meg, da gjengen mente jeg MÅTTE teste stedets signaturshake. De hadde rett.

IMG_0378      IMG_0384

PS! Til høsten åpner Tommi’s Burger Joint i Oslo!

Gatenes underdogs

Mellom utvalgte destinasjoner ramlet jeg tilfeldig over flere gatematselgere. Noen måtte selvsagt testes. Til VM-kampen mellom Nederland og Argentina, som jeg så på storskjerm på Islands Brygge, fikk jeg smakt fantastisk vegetarsamosa. Avsender: et sjarmerende eldre par fra et sted jeg aldri fikk vite.

IMG_0752  IMG_0456  IMG_0471  IMG_0729

Ved inngangen til Christiania fikk jeg vite at «alle københavnere elsker pandekager». I alle fall i følge den fransk-brasilianske pannekakeselgeren. Jeg lot meg overtale til en pannekake med banan, og slo fast at jeg også elsker pannekaker.

Smaken av dansk sommer

Torvehallerne i København er en dags matreise i seg selv (som jeg må komme tilbake til!). De to store hallene ved Nørreport stasjon, med et frodig grønnsaksmarked mellom seg, bugner av delikatesseforretninger, caféer, restauranter – og kvalitet!

IMG_0899

Ferieforelskelse er alltid stas, og jeg rakk å avslutte turen med en dansk sommerflørt ved hallene. Mikkey het gutten som smeltet meg med Jordbærkyss. Etter å ha smakt meg gjennom byens streetfood og smaken av dansk sommer (i prøver fra åtte fløteiskremer), endte jeg med en håndstøpt ispinne fra Engmark med danske jordbær og hylleblomst. Lykke.

 

Innimellom all sykling og spising var jeg så heldig å få privat omvisning av PR-ansvarlig på Noma, norske Arve Krognes. Selv om veien er lang mellom streetfood og (Michelin-)stjerner handler det om smak og fantastiske matopplevelser. Å ta hjem briljante tanker om det beste fra dansk og nordisk kjøkken, fra verdens beste restaurant, er ikke feil.

Kan også nevnes at siste måltid i Køben gikk til Amass, som serverer dansk fusion. Stedet ligger litt lengre bort enn Noma på Amager, drives av Matt Orlando, og har en unik bakgård hvor gjester kan plukke sine egne urter eller spise American fried chicken. Helt super avrunding.

IMG_0407  IMG_0429  IMG_1060  IMG_1092

TAKK

til alle dyktige og skjønne matmennesker i København! Til Olav og Arve for deilige mattips, og til Tone som syklet, spiste og smilte seg gjennom byen med meg.

IMG_0748

Om bloggeren

Ragnhild Kolvereid

Jeg er sosiale medier ansvarlig og jobber i Marketingavdelingen i MatPrat. Med lidenskapelig interesse for mat og formidling får jeg daglig jobbe med det jeg liker aller best - å jakte på de gode smakene og historiene, og gi dem videre til deg!

4 Responses to “På sykkel etter streetfood”

  1. Arne Roen sier:

    Meget bra .

  2. tarja ekman sier:

    Intressant skrivelse,
    Måste besöka Köpenhamn på sommaren.

Legg igjen en kommentar