På jakt etter samisk mattradisjon - MatPrat Blogg

På jakt etter samisk mattradisjon

kokse

Fredag 6. februar er Samefolkets dag, men hva er egentlig typisk samisk mat? Jeg tok turen til Lødingen i Nordland og intervjuet Maret Ravdna Buljo (34) for å få svar.

– Her skal du få litt tørka reintunge til å dyppe i kaffen! Dette er fastfood full av proteiner! Maret Ravdna Buljoo byr gjestfritt på varmt i koppen og noe å bite i. Fra lavvoen stiger røyksøylen bedagelig mot himmelen og i bakgrunn beiter reinsdyrflokken, tre i tallet. Damen selv har vært oppe siden tidlig morgen for å forberede smakebiter på samiske mattradisjoner. Nå er hun klar for å komme i gang med litt kunnskapsbygging for meg som søring.

Maret-Ravdna-Buljo
Vinner av kokkeprisen Sápmi Awards 2014, er kjent for sin evne til å kombinere samiske tradisjonsretter med nye smaker.

– Det som er typisk for tradisjonell samisk matkultur, er at vi nyttiggjør oss alle deler av dyret, forteller hun. – I tillegg til at vi spiser det som spises kan, lager vi klær av skinnet og redskaper av gevir og ben.

Maret-1-1805984              Maret-skje-1808233

– Reinmarg brukes blant annet til å behandle frostskader og sår som ikke gror. En av mine første jobber som liten var å vaske reintarmer til blodpølser. Det var en viktig men kald jobb, forsikrer hun.

– Den eldre garde i reindriftssamfunnet lærte meg hvordan jeg kunne bruke naturen og hvilke planter, bær og sopp som var spiselig. Mine foreldre vokste opp med at magene ble benyttet til å tørke melk (ost) og til å tørke blod. Ble det rester igjen av dyret, gikk det til gjeterhunden. Når du driver en naturbasert næring, er du nødt til å spille på lag med naturen. Det er en styrke. Spis nå!

Jeg forsyner meg spent med blodpølse, kunstferdig servert med karamelisert sukkernett og tyttebær. Fra min egen oppvekst har jeg utviklet et anstrengt forhold til stekt blodpudding med sukker og rosiner, men dette smaker overraskende godt.

– Reinsdyrkjøtt har en kraftig og markant smak som passer godt sammen med krydder som chili og hvitløk, fortsetter Maret mens hun danderer neste rett. – Jeg synes det er moro å eksperimentere med råvarene. Det eneste jeg ikke rører, er oppskriften på bidos hvor hver familie har sin egen, hemmelige oppskrift.

Ramarinert-flatbiff-av-rein-05073a-hm
I MatPrat har vi utviklet mange spenstige oppskrifter med reinkjøtt. Her er chili og hvitløk mikset med asiatiske smaker, servert til råmarinert flatbiff.

Som medeier i Kåringen Reinslakteri, har familien tilgang på både reinkjøtt og ferskt blod. Etter å ha spist saftig reinskav med urtestekt brød og hjemmelaget pesto, er det klart for neste rett: Blodpannekaker med krem, multesaus og Cognac. Fargen er mørk, nærmest sjokoladebrun og jeg sliter litt med tanken på at det er blodet som gir det denne kuløren.

urtebrød              ???????????????????????????????

Ikke at jeg tror det er farlig, men dette er uvant kost for en som mest forbinder reinsdyrmiddager med vakuumpakket kjøtt i fra fryseren. Mine tanker sendes derfor alle andre steder da jeg tar min første bit. I neste øyeblikk kjenner jeg en herlig blanding av gode smaker bre seg i munnen. All min skepsis er med ett gjort til skamme. Her er det verken tegn til blodsmak eller andre «betenkeligheter». Dette smaker tvert i mot både eksotisk og himmelsk.

I det jeg hører Maret spørre om jeg har fått smakt på reinhjernemassebrødet hennes, slår det meg: Tradisjonell samisk mat er så avgjort ikke for pingler!

 

Om bloggeren

Trude Elisabeth Henrichsen

Jeg er matskribent i MatPrat og har lang fartstid som journalist med mat og reise som hovedfokus. Elsker spicy mat og livsstilsbøker, og er konstant på jakt etter gode historier.

Legg igjen en kommentar