Norske jordbær, min favoritt - MatPrat Blogg

Norske jordbær, min favoritt

forside del 2

Vi har alle våre sommerfavoritter. Sommer for meg er hytteliv, sol, familie og venner, – og ikke minst saftige og søte norske JORDBÆR! Sunne, røde små fristelser, akkurat slik jeg liker det.

Norske jordbær er endelig å få tak i over hele landet. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves sies det. Og det stemmer! Jordbærsesongen er kort og må derfor nytes til det fulleste.

Visste du at det finnes 3 ulike norske jordbærsorter? Korona, Zefyr og Sonata. Korona er hovedsorten nesten alle kjenner til. Zefyr er en tidligsort, og finnes derfor ikke så lenge utover i sesongen. Sonata er ganske lik Korona, og øker i produksjonsvolum hvert år.

Bærene er kjempegode som de er, med sin unike smak, men den klassiske varianten med hjemmelaget vaniljeis er nok min favoritt. Så enkelt og samtidig så godt – ekte sommer i en skål! Man skal heller ikke kimse av jordbær servert med en tykk og god vaniljesaus, eller en liten fløteskvett.

iMageWithFallbackAndMagik (2)

Hjemmelaget vaniljeis med friske jordbær

Ingredienser til 6 porsjoner:

5 dl helmelk
5 dl kremfløte
1 stk vaniljestang
10 stk eggeplomme
200 g sukker
1 kurv friske jordbær
6 kvister frisk sitronmelisse

Slik gjør du:

1. Hell melk og fløte i en kjele. Del vaniljestang i to på langs, skrap ut frøene og ha stang og frø i kjelen sammen med fløtemelken. Kok opp blandingen, trekk kjelen av platen og la blandingen stå i 10-15 minutter.
2. Pisk eggeplommer og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.
3. Ta ut vaniljestangen og hell fløtemelken forsiktig i en tynn stråle over i eggedosisen. Rør hele tiden.
4. Hell blandingen tilbake i kjelen, og la den stå på svak varme til den blir ca. 80 °C og begynner å tykne. Rør hele tiden, og se til at det ikke koker da kan blandingen sprekke. Sil blandingen og avkjøl den helt.
5. Kjør den avkjølte blandingen i en ismaskin til den har en kremete og fin konsistens. Har du ikke ismaskin, hell den avkjølte blandingen over i en egnet beholder, for eksempel en brødform, og sett den i fryseren. Rør jevnlig i blandingen under innfrysningen, ca. hver halvtime, slik at det ikke danner seg iskrystaller. La isen stå i fryseren til den er helt stiv, ca. 6 timer.
6. Lag kuler av vaniljeisen og server den med friske jordbær. Pynt eventuelt med sitronmelisse.

Jordbær til alt

Jordbær kan brukes på så mange måter, her er det bare kreativiteten som setter en stopper. De kan spises til både hverdag og fest. Jordbær smaker kjempegodt i kaker og desserter – en deilig smak av søt sommer. Du kan også lage saft og syltetøy av det, eller lage en jordbærdrink. Selv liker jeg jordbær spesielt godt til grillmat og ost. Mulighetene er uendelige :)

iMageWithFallbackAndMagik (3)

Fiken- og bærsalat med sprøstekt bacon

Ingredienser til 4 porsjoner:

50 g bacon
50 g valnøttkjerner
2 ss olje
2 ss honning
1⁄2 ts salt
1⁄2 kurv jordbær (à 400 g)
1⁄2 pk bringebær (à 250 g)
2 stk frisk fiken
100 g blåmuggost

Slik gjør du:

1. Ha olje i en varm panne og fres valnøtter raskt. Bland inn honning og dryss over salt. Stek til nøttene har fått en karamellisert farge. Avkjøl.
Ristet valnøtter kan også lages i ovnen. De er utmerket som snacks.
2. Kutt bacon i små biter. Stek det i en varm stekepanne til det er helt sprøtt. Legg sprøstekt bacon over på et kjøkkenpapir slik at fettet renner av.
3. Del fiken i fire og blåmuggost i pene stykker.
Anrett fiken, blåmuggost og bær på tallerkenene sammen med karamellisert valnøtter. Dryss til slutt over sprøstekt bacon.

 

For flere tips og oppskrifter med jordbær besøk matprat.no.

Ønsker dere alle en riktig god sommer!

Om bloggeren

Veronica Vatn

Jeg jobber som marketingkoordinator i marketingavdelingen, og har en master i helsefagvitenskap med fordypning i sensorikk. Jeg elsker mat og setter ekstra stor pris på smakfulle og lokalproduserte matvarer. Her ønsker jeg å dele noen av mine matopplevelser med deg.

Legg igjen en kommentar