Med respekt for fårikål - MatPrat Blogg

Med respekt for fårikål

Fårikål blogg12

Det er lammesesong og jeg har invitert til fest. Jeg stirrer bort på haugen med lammekjøtt og kål og sjekker oppskriften nok en gang. Alles forsikringer om at det ikke finnes enklere rett å tilberede hjelper lite: Jeg skal lage mitt livs første fårikål, og ich habe Angst!

Det er noen retter jeg liksom aldri har våget å gi meg i kast med. Fårikål tilhører denne kategorien. Hvorfor vet jeg egentlig ikke, det inneholder bare fire ingredienser. I alle år har jeg derfor sørget for å bli invitert til å spise den norske klassikeren hos familie og venner, framfor å lage den selv. Nå som jeg har stiftet bekjentskap med både Fårikålpolitiet og Fårikålens venner gjennom MatPrat, har jeg omsider bestemt meg for å starte min egen fårikåltradisjon.

Kjøttet er handlet inn etter alle kunstens regler og kålhodene ligger klare til «partering». 12 venner er invitert til fest, og mengdene kål og kjøtt virker voldsomme. Jeg sjekker varebeholdningen av hel pepper og går resolutt i gang.

Fastfood i slowspeed

Del kålhodene i båter og legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø salt og pepper mellom lagene. Hell i vann og la fårikålen trekke på svak varme i to timer.

Framgangsmåten er enkel og til min forbauselse er alt kjøtt og kål på plass i gryta i løpet av knappe ti minutter. Prestasjonsangsten slipper likevel ikke taket. Gryta er diger, og hva om det ikke smaker noe annet enn kokt kjøtt og kål? For sikkerhets skyld smyger jeg en ekstra håndfull pepper inn under lokket. I følge mine kolleger skal det godt gjøres å ha i for mye. Dessuten er egne pepperbeholdere visstnok for pingler – pepperen skal flyte fritt!

Så langt har alt gått bra. Nå gjenstår det bare å vente tålmodig på resultatet.

Fårikål blogg3

Etter en times tid brer det seg en umiskjennelig duft i rommet. Kokt kål lukter ikke godt, men duften av kokt kål og lammekjøtt, er så avgjort noe annet! Spent stikker jeg skjea ned i kraften og konstaterer fornøyd: Dette smaker ekte saker!

 

 

Mitt første forsøk på å lage fårikål endte opp med et usedvanlig lystig lag. Mine kokkekunster ble rost opp i skyene, og høylytt smatting ble akkompagnert av klirrende glass, latterbrøl, og gode historier.

Fra farikal.no hadde jeg på forhånd lastet ned både fårikålsanger og egne spisebrikker. Og med øl og akevitt i glassene, ble det raskt enighet om at en markering av fårikålens festdag på Greverud var kommet for å bli. Så når høsten igjen kommer sigende og kalenderen nærmer seg siste torsdag i september, er det igjen endelig tid for å hente frem husets største kjele. I år skal det skje for femte gang!

Selv er jeg blitt en av dem som forsikrer de uinnvidde: Det finnes knapt en matrett i verden som er enklere enn fårikål! Jeg vet at det er sant.

 

Fårikål blogg18

Om bloggeren

Trude Elisabeth Henrichsen

Jeg er matskribent i MatPrat og har lang fartstid som journalist med mat og reise som hovedfokus. Elsker spicy mat og livsstilsbøker, og er konstant på jakt etter gode historier.

Legg igjen en kommentar