Med fokus på ekte julestemning - MatPrat Blogg

Med fokus på ekte julestemning

BloggVaniljekjeks-

Noen må ha snø for å få det. For andre er det nok å kjenne lukten av nellikspiker og kanel. Det handler om å komme i julemodus. Her har vi tatt tempen på MatPrat huset og spurt våre matrådgivere: Hva gir deg julestemning?

Blogg Marit-Lovbrotte7

- Å bake pepperkaker med ungene hører med til god julestemning for matrådgiver Marit Løvbrøtte. – Jeg tror jeg vil svare: Å følge  ungene til julegateåpningen og å telle ned dager med adventskalenderen. Er vi heldige å få snø i tillegg, er den  optimale julestemningen på plass, sier Marit Løvbrøtte. – En annen hyggelig aktivitet er å bake pepperkaker og enklere  julekaker med ungene. Målet er å få frem den gode stemningen og å kose seg uten for mye stress. Jeg har ikke større  ambisjoner enn at jeg kjøper hjemmebakte kaker på julemarkeder. Det er heller ikke mye som gir mer julestemning enn å smake på mors hjemmelagde tomtebrygg. På Hadeland kaller vi det hembrygd øl.

Blogg. Pepperkaker
Å bake pepperkaker med ungene hører med til god julestemning for Marit.

 

Blogg Britt-Marlene-Kasin - KopiRibbe til frokost! Svaret kommer kontant. Ribbe og surkål på 1. juledag, – jeg vet ikke noe mer som gir meg julestemning enn det, sier matrådgiver Britt Marlene Kåsin. – Julelys, pepperkakedeig, klementiner, riskrem full av mandler, det er ellers så mye som gir den gode stemning av forventning og jul.

 

Blogg-ribbe
Ribbe på 1. juledag gir for alvor Britt Marlene den gode julestemningen.

 

Trine-Thorkildsen-MP-64835

– Det må bli: Snø, julemusikk og småkakebaking. Det er det som gir meg julestemning, sier ernæringsfaglig ansvarlig Trine Thorkildsen. – Utvalg kakesorter tar hun etter forgodtbefinnende, men det er et slag som alltid må med: Bestemors krumkaker stekt på det gamle jernet som har gått i arv. – Krumkakejernet er av den gamle varianten som stekes på ovnen og må snus på begge sider. Fettet renner alltid utover og det er noe skikkelig herk å bake, men det hører med.

Blogg- KRUMKAKER
For Trine er det bestemors krumkaker som gjelder, – stekt på den gamle måten.

 

Oda- Jeg får julestemning av så mye, men det er kanskje først og fremst av folka, sier Oda Christensen som er matfaglig innholdsansvarlig. – Det å komme sammen og samle venner og familie til god mat og førjulskos.  En annen hyggelig tradisjon som alltid gir meg masse julestemning er lefsebaking med tante og mormor. Det blir heller ingen juleaften uten æbleskiver, eller munker og kakao. Det er en tradisjon jeg har arvet etter min manns mormor som hadde gebursdag på juleaften. Hun hadde alltid åpnet hus hvor hun serverte julegrøt. For meg, som er dansk, var det naturlig å ta frem en dansk tradisjon, og derfor har vi venner, naboer og familie på æbleskiver på formiddagen juleaften.

Blogg Potetlefser (1)(Brødøogkorn)
For Oda er lefsebaking noe som hvert år får opp julestemningen. (Foto: Opplysningskontoret for Brød og Korn)

 

Magnus 023- Vi utvikler og tester ut nye juleoppskrifter allerede fra tidlig høst her i MatPrat, så det er ikke først og fremst maten som og gir meg den gode julestemningen. Det er når folk begynner å ringe og sende inn spørsmål om julematen og hvordan den skal tilberedes, sier matrådgiver Magnus Tvedt-Øresland. – Ellers er det å bake og pynte pepperkaker med ungene noe som fort gir høyt julemodus.

Min kone er fra Sverige og vi feirer jul med svenske tradisjoner. Hvis jeg skal velge meg en rett jeg for alvor gir meg julestemning, er det gratinert juleskinke.

Blogg- Gratinert-juleskinke
Magnus feirer jul på svensk vis hvor juleskinken spiller en av hovedrollene juleaften.

 

anette-2434882_1024 - Kopi

– Det som framfor alt gir meg julestemning, er når jeg får marsipan fra faren min, sier matrådgiver Anette Fjelleng Hansen. – Det er en helt spesiell type jeg ikke har sett noen andre steder og som han kjøper med seg fra Tyskland. Den er formet som små julekuler og er så gode at jeg nekter å dele dem med andre. Marsipanen skal helst spises kald og en kule er nok til å gi meg en daglig dose julestemningen.

Blogg-Hjemmelaget-marsipan
Marsipankuler fra Tyskland er det som gir Anette den gode julestemning. På MatPrat finner du oppskriften på hjemmelaget marsipan.

 

Om bloggeren

Trude Elisabeth Henrichsen

Jeg er matskribent i MatPrat og har lang fartstid som journalist med mat og reise som hovedfokus. Elsker spicy mat og livsstilsbøker, og er konstant på jakt etter gode historier.

Legg igjen en kommentar