Matpakketid - MatPrat Blogg

Matpakketid

IMG_8890

Høsten er her, og de fleste skolebarn har allerede hatt noen uker på skolebenken. Hjemme hos meg har jeg ei stolt 1.klasse-jente. Med skolebarn følger matpakkesmøring. Her får du noen av mine tips til en sunn, variert og fristende matpakke.

Matpakken syns jeg er viktig for at barna skal få en jevn måltidsrytme, et stabilt blodsukker, bedre konsentrasjon, mer overskudd og et godt humør gjennom hele skoledagen. Ikke minst er den viktig for at barna skal lære seg å spise sunt og variert, og danne et godt grunnlag for kostholdet resten av livet.

Jeg lager ofte matpakkene om kvelden, og setter dem i kjøleskapet. Da slipper jeg stresset om morgenen, og har samtidig muligheten til å gjøre matpakkene litt mer spennende enn et par kjedelige brødskiver med gulost på. Jeg bruker absolutt ikke mye tid på matpakkene, men prøver å tenke ut hva som kan være morsomt og ikke minst fristende for barna. Det blir sjeldent dyreansikter dekorert på brødskivene, noe jeg tenker er både tidkrevende og lite praktisk når matpakken etter hvert danser «zamba» i skolesekken på vei til skolen.

Mange matbokser har praktiske rom som kan fylles. Det gjør det enkelt å variere med forskjellig snacks, samtidig som at maten holder seg frisk og sprø. Alternativt kan du ha en litt større matboks, som du kan legge et par plastbokser fra Ikea i. Små porsjoner er mer appetittvekkende, bidrar til større variasjon og man kan samtidig være sikker på at barna får i seg nok av alle næringsstoffene de trenger. Jeg fyller matpakkene med det barna liker, men prøver også innimellom å ta med noe nytt og spennende de kan smake på. Da blir de utfordret og lærer seg å smake på nye ting.

Jeg lager ofte scones som en variasjon til brødskiver. Scones smaker best ferske, men de overlever fint en natt i kjøleskapet. Du kan også fryse dem ned, og ta dem opp på morgenen. Da er de tint til lunsjtider.

IMG_8771
Matpakken blir raskt mer morsom når maten har en fin fasong barna gjenkjenner. Jeg bruker pepperkakeformer og stikker sconesene ut før jeg steker dem. Deigen kan også varieres fra gang til gang, enten om du tilsetter ost og skinke, revet gulrot, nøtter, frukt eller bær. Ta gjerne barna med, hvis du baker på en søndag, da øker sjansene for at de spiser opp.

IMG_8779
Grunnoppskrift på saftige havrescones (8-10 stk):

Ca. 5 dl hvetemel
2 dl sammalt rug
2 dl havregryn
4 ts bakepulver
2 ss rårørsukker event. vanlig sukker
6 ss smeltet smør
4 dl melk

Slik gjør du:
1. Bland det tørre. Rør inn smeltet smør og melk til en smidig deig. Juster mel mengden om deigen er litt klissete.
2. Ha deigen på benken, og klapp den ut til en rund leiv. Bruk en form og stikk ut sconsene. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.
3. Sett brettet midt i stekeovn på 220 grader i 12-15 minutter.

IMG_8822Knekkebrød, rundstykker, tortillalefser, pitabrød, pizzasnurrer, grove vafler, pannekaker, polarbrød, kornblanding, grove matmuffins og lomper er også fine alternativer til brødskiver. Velg grove varianter. Grovt brød og grove kornprodukter er den viktigste kilden vi har til fiber i kosten. 

IMG_8808Matens farge og fasong kan avgjøre om barnet vil smake. I denne matboksen har jeg sendt med barna en stjernescones, et egg og små spyd med kjøttboller, cherrytomater og ostebiter. I tillegg har de fått noen salatblader og sukkererter som er gode å knaske på. Obs! Husk å bruke tannstikkere uten smak om du vil lage slike små spyd til barna. 

Tips: Kok noen egg av gangen og oppbevar dem i kjøleskapet. Da går det raskt å skrelle og dele egget i en eggedeler før det legges i matboksen. Bruk gjerne små muffinsformer til å skille ulike matvarer i boksen fra hverandre.   

IMG_8906Innimellom kommer mandagen brått på. Det er bare noen tørre brødskalker igjen i brødboksen (jepp, det skjer hjemme hos en kokk også), og det er rett og slett ikke tid til å sette i gang med brødbaking. Da pisker jeg ofte sammen et par egg, litt vann og en klype salt. Omelett er noe av det raskeste en kan lage, og det beste er at den smaker like godt varm som kald. I denne matboksen fikk barna med seg noen skiver kjøttpålegg, litt frisk salat og frukt. Jeg hadde biter av avokado sammen med blåbær og mandler i en liten boks for å unngå mye gris og søl. I stedet for de tørre brødskalkene fikk barna med seg små knekkebrødbiter. Til en matpakke som denne kan det også være lurt å sende med en liten gaffel.

Tips: Knekkebrødene ble lagd av en ferdig knekkebrødblanding som kun skal blandes med vann. Jeg lagde små ruter, men her kan du selvfølgelig også stikke ut forskjellige former som er gøy for barna å få i matpakken.  

IMG_8848Middagsrester er også populært å sende med i matboksen. Jeg koker ofte litt ekstra pasta til middag som jeg avkjøler, og setter i kjøleskapet over natten. Da blir det matpakker som denne pastasalaten. Og tenk, den tok meg under 5 minutter å lage! Jeg måtte riktignok kutte ostebitene, men skinken og den soltørkede tomaten ble kjøpt ferdigkuttet og er klare til å blandes i. Frosne erter tiner raskt, og kan også blandes rett i. Til slutt hadde jeg i noen dråper olivenolje og litt krydder.

På fredager eller turdager syns jeg det er greit å lage noe litt ekstra godt å legge i matpakken. En matpakkemuffins, noen kjeks eller pizzasnurrer er noen forslag. Denne gangen ble det pizzapiroger.

IMG_8791

IMG_8801

 

 

 

 

 

Pizzapirogene er superenkle å lage! Du lager fyll av kjøttdeig, krydder og pizzasaus, legger fyllet på en ferdig pizzadeig, bretter deigen sammen og steker pirogene. De kan fryses eller legges i kjøleskapet over natten.

Her er oppskriften:
250 g kjøttdeig eller karbonadedeig
½ stk finhakket løk
1 fedd finhakket hvitløk
1 ss margarin til steking
1 lite glass pizzasaus
1 ts sukker
1 ts hot currypulver
1 ts paprikapulver
¼ ts pepper

1 stk ferdig pizzadeig, gjerne fullkorn
1 sammenvispet egg

Slik gjør du:
1. Fres løk og hvitløk blank i en varm stekepanne med margarin. Ha i kjøttdeig, og stek til den har fått en fin, brun farge og er gjennomstekt.
2. Hell på pizzasaus og la alt bli gjennomvarmt. Smak til med sukker og krydder.
3. Rull ut pizzadeigen, del den i åtte firkanter og legg en stor spiseskje fyll på hver av firkantene.
4. Brett sammen pizzapirogene, klem skjøten lett sammen. Bruk gjerne en gaffel.
5. Legg pirogene over på et bakepapirkledd stekebrett og pensle dem med egg.
6. Sett brettet midt i stekeovn på 200 grader i ca. 10 minutter, eller til pirogene har fått en fin gylden farge.

IMG_8877I matpakken med pizzapiroger fikk barna med seg en boks fylt med biter av fersk mozarella, små cherrytomater og litt pinjekjerner. I tillegg var det litt frisk salat til å knaske på i boksen.

Skolemåltidet utgjør en viktig del av barnas kosthold. Husk at ingen mat er sunn før den spises. Litt variasjon og farger kan bidra til at barna gleder seg litt ekstra til lunsjmåltidet og spiser mer. Lykke til med matpakkesmøringen!

Om bloggeren

Anette Hansen

Jeg er utdannet kokk, har en bachelor i samfunnsernæring, og jobber som matrådgiver i Innholdsavdelingen i MatPrat. Gode smaker, sunnhet og matglede har alltid vært min store interesse. Her håper jeg å kunne dele litt av den med deg.

Legg igjen en kommentar