Londontips for foodies - MatPrat Blogg

Londontips for foodies

DSCN2308

Har du lært at du ikke skal handle på tom mage? I London er det helt motsatt. Gå aldri mett inn på et matmarked! 

For det første blir du raskt lokket bort til dampende gryter og panner osende av all verdens spennende lukter du bare må prøve. For det andre blir du stadig tilbudt nye smaksprøver fra ivrige bodselgere som stolt forventer en kommentar. Er du sugen på å utvide smaksregisteret og bli inspirert til nye retter, råvarer og teknikker? Dra på matsafari til byens matmarkeder.

Londons eldste og mest kjente matmarked, finner du på sørsiden av byen. Borough Market ligger på et område som har tradisjoner for handel tilbake til år tusen. Den ærverdige mathallen er blitt brukt til innspillinger av filmer som Bridget Jones Diary og Harry Potter, – og jeg føler meg litt som havnet i en forførerisk matscene der jeg snuser meg fram mellom bodene.

DSCN2457

Det bugner av ferske råvarer og spiselige delikatesser fra hele verden. Frukt og grønnsaker, bakervarer, kjøtt, fisk, skalldyr, konfekt, vin, øl og hjemmelaget iskrem. I tillegg får du kjøpt gourmetprodukter fra det meste av verden, – alt sirlig lagt opp og presentert i god britisk ånd.
For et syn og for et lydbilde: Det putrer og koker, stekes og brases. Friske replikker farer gjennom luften og det syder av mennesker, dialekter, dufter og fremmede språk. Lukten av vellagrede oster sloss med oppmerksomheten fra naboens kyllinggryte og fra boden ved siden av, henger salamipølser fra Cochon Basque med diplom som bevis på spanske og gode håndverkstradisjoner.

Borough Market er for foodie’s, turister, byens kokker, restauratører og stedets lokale. Dette er stedet for sanne matelskere på jakt etter inspirasjon, gode mathistorier, spiselige gaver og delikatesser å ta med seg. Jeg begynner imidlertid å få lyst på ekte streetfood og setter kurs mot Camden Market.

Den raskeste måten å komme seg rundt i London, er å investere i en billett til tuben (Dagskort koster 12 pund). Den morsomste er imidlertid å hyre mange mini-Morris med sjåfør (99 pund for en time).

 

Vil du ha hot ceviche? Maria er peruaner og kom til London for ti år siden. Nå har hun og søsteren gjort maten til levebrød med fast plass på Camden Market, sammen med rundt 100 andre bodselgere. Her finner du autentisk streetfood lagd på kjærlighet og ekte råvarer. Rett fra stekepanna og rett i hånda. Ikke noe jåleri og gatemat på sitt beste!

DSCN2453

 

Camden Market består av flere markeder med hver sin profil. Området ligger nord- vest for London og er blitt kåret til nordmenns favorittsted i den engelske hovedstaden. Her får du kjøpt alt fra ekte håndverksprodukter, smykker, klær, hatter, glassprodukter, kunst, design, kultfilmer og gamle LP plater, – til morsomme loppemarkedsgjenstander og ting du vet du aldri vil kjøpe. Rundt lunsjtid må du imidlertid henge deg på strømmen av mennesker med kurs mot matmarkedet på Inverness Street. Ta deg en tur opp i trappene for å få overblikk over de ulike bodene. Streetfood er et godt innarbeidet begrep i England, – her kan du virkelig foreta et forfriskende dypdykk i hva mattrenden som er i ferd med å innta Norge, innebærer. Du kommer garantert til å bli frelst.

Jeg går for Korean BBQ og åler meg ned på en ledig plass ved et av langbordene. Det er så vidt jeg har satt tennene i den første biten før en eksplosjon av pikante smaker bre seg rundt i munn. Salt, søtt, syrlig, saftig og syndig, smaken er vanskelig å beskrive men jeg vet jeg allerede har funnet meg en ny favorittrett, – igjen!

Dessuten gruer jeg meg til å bli mett!

Andre matmarkeder vel verdt å sjekke ut:

www.maltby.st
www.realfoodfestival.co.uk/market
www.oldspitalfieldsmarket.com
www.streetfeastlondon.com

 

Om bloggeren

Trude Elisabeth Henrichsen

Jeg er matskribent i MatPrat og har lang fartstid som journalist med mat og reise som hovedfokus. Elsker spicy mat og livsstilsbøker, og er konstant på jakt etter gode historier.

One Response to “Londontips for foodies”

  1. BechBabe sier:

    høres ut som metropol lunsh, var nettop i Paris, der var de lite fransk, mye av alt annet

Legg igjen en kommentar