Klar, ferdig, MatStart - MatPrat Blogg

Klar, ferdig, MatStart

Matstart skolestart15 095

Ferien er over og rundt omkring i landet er det skolestart. Kanskje har du skolebarn som går alene hjem fra skolen, og som nå skal lage seg mat på egen hånd? Ikke noe problem. For ett år siden lanserte vi matstart.no, matstedet for barn som vil lage mat. Det har vært litt av en reise!

For halvannet år siden startet jeg i MatPrat som matrådgiver. En av mine første arbeidsoppgaver var arbeidet med husets nye baby: MatStart. Sammen med dyktige kokker og andre matfaglige kollegaer ble jeg tatt med i dette utrolig spennende prosjektet. Engasjement og lidenskap for å formidle matkunnskap og matglede ut til befolkningen, både store og små, var noe jeg var veldig opptatt av under ernæringsstudiene. Endelig fikk jeg være med på noe virkelig stort.

Kunnskap som varer livet ut

Det å legge til rette for at barn og ungdom har et sunt og variert kosthold, er viktig med tanke på å forebygge sykdommer senere i livet. De kostholdsvanene man har som ung, legger et viktig grunnlag for fremtiden. For alle barn skal på et tidspunkt flytte hjemmefra og ta vare på seg selv. Da er det viktig å ha litt kunnskaper og gode matvaner med seg i sekken. Maten vi spiser er viktig både for å dekke behovet for energi og næringsstoffer, og for å videreføre mattradisjoner og kunnskaper om å lage mat. For meg er det er overhodet ingen kontrast mellom det å spise helt vanlig norsk mat, og det å ha et sunt og variert kosthold.

Med MatStart ønsket vi å gjøre noe helt nytt: å nå ut til barnefamilier på en moderne måte. Det er et stort behov for etter enkle, sunne matoppskrifter til hverdagsbruk blant norske barnefamilier. Vi endte med å bygge opp en egen nettside for å øke kunnskapene om mat og matlaging blant barn og unge. Alle oppskriftene er grundig gjennomarbeidet med ett mål: Å skape fremtidens matfolk.

Egg-i-formPizzadeig VarrullerAsiatisk-omelett-med-nudler-MP-65517_500

”..lage deg mat, aleine”

Forskjellen på å lage oppskrifter  til voksne og barn er ganske stor, og man må virkelig omstille hodet sitt for å komme på gode løsninger som er tilpasset små og gode barnehender. Her måtte vi tenke på en helt ny måte.

Asiatisk-omelett-med-nudler-MP-65541_500Asiatisk-omelett-med-nudler-MP-65547_500

Alle oppskriftene har detaljerte trinnbilder. Her er noen av trinnbildene til den nye etter skoletid-retten: Asiatisk omelett med nudler.

På jakt etter de gode løsningene

Når vi har fotodager til MatStart har vi barn på besøk, og da livner det virkelig til på utviklingskjøkkenet vårt! Dette er absolutt min favorittdel med å utvikle nye oppskrifter til MatStart. Det er gøy å lage mat, og det blir ekstra gøy med nysgjerrige og ivrige barn som ler og koser seg på kjøkkenet. Dette er også vår sjanse til virkelig å teste ut om det vi har tenkt på duger i praksis. Da MatStart er en digital nettside, må vi finne frem til de beste løsningene for å formidle gjennom bilder hvordan man går frem i ulike prosesser. Alt fra å kutte og skylle en purre til hvordan man kutter opp kål på en trygg måte. Og hvordan lykkes med å skille eggehviten fra plommen?


Varruller-MP-65152_500 Varruller-MP-65155_500
Et stort kålhode, en skarp kniv og barnehender kan være en skummel kombinasjon, – men ikke hvis du gjør det på denne måten.

Matstart.no har i dag rundt hundre oppskrifter, fordelt i kategoriene: Etter skoletid, middag og kosemat. Helgen er en super anledning til å la barna bruke tid på kjøkkenet, og hjemmelagde boller er eksempelvis et supert alternativ til lørdagsgodt.  I tillegg kan man til og med lære litt naturfag underveis, da man lærer om gjær, heving og temperaturer!

Hveteboller-MS-0758_500 Kanelknuter-MS-0734_500 Kanelknuter-MS-0744_500 Kanelknuter-MS-0746_500

Fra enkelt til mer komplisert

Blant oppskriftene på matstart.no finner dere en kombinasjon av retter som lages helt fra bunnen av, og retter der det brukes noen ferdige produkter. Når man er helt ny på kjøkkenet, kan det være greit å begynne med noen løsninger som gjør det litt enklere å komme i gang. Hovedpoenget er å bli kjent og komfortabel på kjøkkenet, og da vil eksperimenteringen gjerne komme av seg selv.

Jeg husker godt hvordan det var da jeg på ungdomskolen begynte å lage middag. Wok var noe av det første jeg startet med, og da var det kyllingfilet kuttet i biter, ulike frossenposer med wok grønnsaker og ferdig woksaus som gjaldt. Etter hvert begynte jeg å tilsette ferske grønnsaker, først gulrøtter, så brokkoli. Etter litt tid brukte jeg alt av ferske grønnsaker, og ulike kjøtt- og fiskeslag. Til slutt ble det eksperimentering med å lage egen woksaus. Mamma og pappa handlet inn og jeg fikk holde på.

– Går det an å ha ananas i woken, mamma?
– Jada, prøv da vel!.

– Det står at man skal bruke brokkolibuketter i oppskriften, må jeg kaste stilken?
– Nei, kutt opp og ha oppi, det blir kjempegodt!

Skryten satt alltid lett, og det er det som er så kult med å lære å lage mat, og å få lov til å holde på litt på egen hånd. Man får mulighet til å smake seg frem i eget tempo, og man lærer å forholde seg til ulike matvarer og teknikker mens man holder på! På mange måter så kom mye av mitt matengasjement fra den wok-perioden, – og det er litt morsomt å tenke på i dag.

Populært og viktig

Tilbakemeldingene vi har fått fra foreldre på mail og sosiale medier har vært overveldende, og det er helt tydelig at vi har laget et verktøy som er til stor hjelp for landets barneforeldre. Det er ingen tvil om at barn liker å lage mat! Det å la barna hjelpe til med å lage middag, er også noe som blir satt pris på av foreldre som opplever ”tidsklemma”. Det å lage mat til seg selv og andre er en fin og nyttig aktivitet etter skoletid og kan være en viktig kilde til mestringsfølelse og glede.

Matstart skolestart15 066

Hvis du ikke har tatt turen ennå, anbefaler vi deg å sjekke ut matstart.no. Vær gjerne sammen med barna de første gangene, og slipp dem deretter løs på egen hånd!

 

Om bloggeren

Britt Marlene Kåsin

Jeg jobber som matrådgiver i Innholdsavdelingen i MatPrat, og har mastergrad i helsefagvitenskap med fordypning i kostholdsforskning. Sunn hverdagsmat og å ha det gøy på kjøkkenet er blant det jeg brenner for. Her er jeg så heldig å kunne få formidle litt av min mathverdag til deg, håper det smaker.

Legg igjen en kommentar