Kjapp, sunn mat - med masse smak! - MatPrat Blogg

Kjapp, sunn mat – med masse smak!

Japansk-biffsuppe-MP-64495-1024

Hva er den beste måten å starte 2015 på, i matveien? Mitt svar: Dra til Asia! Det gjorde jeg. Litt for varmen, litt for strender og vakre omgivelser, litt for rekreasjon og impulser, MYE for maten. Et mål var å hente hjem masse inspirasjon til kalde vintermåneder, mat som gir et stort smil rundt munnen og ekstra deilig varme i kroppen.

Jeg har vært på reise – igjen! Og gjett om jeg har spist mye godt. I to uker har jeg fylt opp kropp og sinn med sunn, smaksrik, supergod, autentisk thaimat. Det thailandske kjøkken har alltid vært et av mine klare favoritter. Jeg elsker smaken av lime, koriander, kokosmelk, chili, hvitløk, sitrongress, ingefær  – gjerne i en herlig miks. Jeg elsker curry, hotte supper og spicy salater. Og ikke minst all frisk frukt og grønnsaker en finner i alt fra små inneklemte butikker til store matmarkeder.

??????????                 DSCN1673
Thailandske matmarkeder bugner av frukt, grønnsaker og krydder. Tilgang på asiatiske råvarer kan variere her hjemme, men har du de viktigste grunnråvarene kommer du langt.


papaya - trinn
Om du moser hvitløk, chili, rørsukker og peanøtter sammen med fiskesaus og limesaft, har i meterbønner, cherrytomater og strimlet papaya – får du en herlig papayasalat!

Thaimat er gjerne kjapp og sunn, og når jeg får det servert i sitt rette element, på en strand, langs veien eller i en restaurant uten fire vegger, er jeg solgt. #L Y K K E!

?????????? Streetfood har en helt egen sjarm. Her servert fra longtailbåt ved stranden Phranang.

I år gikk reisen til noen små øyer på vestkysten av Thailand. Railay (som i og for seg ikke er en øy, men en del av fastlandet du må komme deg til med båt), Koh Phi Phi og Koh Lanta. Tidligere har jeg backpacket med venninner mer på tvers av landet. Denne gangen var jakten på gode smaker og matopplevelser i et større fokus. Reisefølget var byttet ut: festglade venninner mot mamma.

Vinter her hjemme er måneder for mettende supper, gode gryter og mat med varme. For mange starter året med et januarhysteri av trening og dietter. Jeg er en av de aktive (vel og merke uten hysteri) og liker enkel, bra hverdagsmat satt sammen av gode råvarer. Et ekstra fokus lå derfor på å ta med hjem sunn og smakrik inspirasjon. En kan utøve matmagi med riktig krydder og grønnsaker! Vi i MatPrat har laget vinterkampanjen kjappmat, nettopp for å vise at det er fult mulig å spise sunne, raske retter som også smaker utrolig godt. Rameninspirert japansk biffsuppe og indisk curry er eksempler med asiatisk innslag. Vi har også hentet inspirasjon til oppskrifter fra andre deler av verden, og selvsagt fra egne norske råvarer.

Noe av det fine med flere thairetter er at basen i oppskriften er lik, og du tilfører det du vil av møre stykningsdeler fra kylling, svin eller storfe, fisk (gjerne hvit fisk) eller sjømat. At bredden av eksotisk frukt og grønnsaker har økt her hjemme, og tilgangen er god flere steder i landet, er kjempegøy!

Her får du et lite innblikk i flere av mine fantastiske matopplevelser. Lyst å teste ut liknende varianter? Jeg har linket noen av rettene til sunne, norsktilpassede oppskrifter på matprat.no:

papayasalat  ??????????  ??????????  ??????????
Papayasalat, morning glory, biffsalat og kylling med chili og mynte (variant med svin)

??????????  kylling nudler  ??????????  ??????????
pah nang curry, phat thai, hvit snapper med ingefærsaus, vårruller

DSCN1442  ??????????  ??????????  ??????????
Green curry, tom yum med hvit snapper, klar grønnsakssuppe, tom yum med sjømat
Spiste også tom kah gai (men glemte kamera!)

??????????  ??????????  ??????????  ??????????
Kylling med sursøt saus, panang curry med kylling, scampi med glassnudler, green curry og syltede grønnsaker – Sjekk også thaigryte med strimlet svinekjøtt

DSCN1547  DSCN1415  ??????????  ??????????
Grillet snapper, omelett med skinke, stekt ris med scampi, kylling med nudler

??????????     ??????????
Frisk frukt og fruktshaker, som Mangolassi, var deilige mellommåltid. Til maten gikk det mye i vann, og av og til en thaiøl. PS: Visste du at Chang inneholder mindre kcal enn Singha? ;)

Green curry med kylling er en favoritt jeg faller tilbake på. Her har du min hverdagsvariant, ferdig på 20 minutter. Så enkelt, og så vanvittig godt.

Green curry

4 porsjoner

??????????  ??????????

3-4 stk kyllingfilet
2 ss grønn currypaste
2 ss olje
8 dl kokosmelk
6 stk kaffir limeblad
5 stk hvit aubergine
200 g meterbønner
Ca 25 blader frisk thaibasilikum
1 stk rød chili

1. Kutt kyllingfilet i terninger, 2,5 x 2,5 cm.

2. Vask grønnsaker. Kutt meterbønner i 4 cm lange staver, aubergine i 4-6 båter og chili i ringer. Del kaffir limeblader i to ved å fjerne stilken.

3. Varm olje i en kjele. Ha i currypaste og fres i et minutt. Tilsett halvparten av kokosmelken, kok opp og reduser væsken til det halve. Ha i auberginebåter og kaffir limeblader, la det småkoke i 2 minutter. Tilsett resten av kokosmelken, kok opp, og ha i kyllingfilet. Kok videre i 3 minutter, til kyllingen er gjennomkokt.

4. Tilsett meterbønner, chili og thaibasilikum og la det trekke 2-3 minutter.

Pynt med frisk thaibasilikum, og server gjerne med kokt ris.

TIPS:
Du kan gjerne bytte ut eller ha i flere grønnsaker. Lager du currypasten selv tar det litt lengre tid, men du får en desto bedre curry. Og, har du frisk koriander stående, topp for all del med det!

 

Om bloggeren

Ragnhild Kolvereid

Jeg er sosiale medier ansvarlig og jobber i Marketingavdelingen i MatPrat. Med lidenskapelig interesse for mat og formidling får jeg daglig jobbe med det jeg liker aller best - å jakte på de gode smakene og historiene, og gi dem videre til deg!

Legg igjen en kommentar