Gatemat fra et sted uten gater - MatPrat Blogg

Gatemat fra et sted uten gater

IMG_4081 - Kopi - Kopi

Jeg har vært på reise. 1911 km fra Oslo – nordover! Til Finnmark, milevis med vidde og langt mellom tettbebodde byer. Varangerhalvøya er kjent for delikatesser fra havet: steinbit, hyse, kongekrabbe og svære reker. Det som derimot møtte meg i vannkanten i Vadsø var det villeste fra vidda.

Streetfood-bølgen har bredt seg over landet i sommer, og jeg vil så absolutt putte matopplevelsen fra nord inn i kategorien streetfood fra vidda. Eller «sti-food», som den ivrige kokken bak opplevelsen kalte det. Seks ulike småretter av rein, alle rustikke, enkle og håndholdte, var det eksotiske beviset på at en ikke trenger reise ut av landet for å hente inspirasjon til sommerens smaksrike munnfuller.

IMG_4007 - Kopi

Reisen til Vadsø var i forbindelse med landsmøte til Norske Reindriftsamers Landsforbund. MatPrat har på oppdrag fra Markedsutvalget for Reinkjøtt ansvar for markedsføring av reinsdyrkjøtt i Norge. Som ansvarlig for alle reinkampanjer skulle jeg både ha møte med Markedsutvalget og innlegg på landsmøtet. Tema for innlegget var gjennomgang av resultater fra kampanjer i 2013/2014. Det er gøy å kunne vise til masser av bra tall! Visste du eksempelvis at wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme er den 2. mest søkte retten på matprat.no til nå i 2014?

Wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme (3)

Avslutningen på innlegget fra meg og Markedsutvalget var at vi serverte viddas streetfood til over hundre møtedeltakere og gjester. Maten var tilberedt av den entusiastiske reinkjøttambassadøren Svein Jæger Hansen, kjøkkensjef på Meyergården Hotell på Mo i Rana. En herligere mann skal du lete lenge etter! Mitt første møte med Svein på vidda i fjor var så trivelig at jeg måtte dokumentere det i Magasinet på matprat.no.

IMG_4025 - Kopi

Det var mye pølse på menyen, og råvarene i rettene vi serverte var: tungerull, spekepølse, grillpølse, reinmorr, grovpølse og «gurpi» (tradisjonell samisk rett av kjøttfarse rullet inn i nettmage, saltet og røkt).

Den desidert beste retten, etter min smak, var tungerull på sprøtt bakverk. Her er oppskriften:

IMG_4038 - Kopi

Tungerull på sprøtt bakverk
(10 porsj.)

200 gram tungerull av rein

Basilikum- og bladpersillevinaigrette:
0,5 dl god olivenolje
0,5 ss bringebær eddik (eller rødvinseddik)
6 stilker frisk basilikum
4 stilker frisk bladpersille
0,25 ts salt
0,25 ts pepper

10 skiver baguette
1 ss olje til steking
0,5 beger kremost (gjerne snøfrisk)

Paprika- og rødløksalsa:
0,5 stk orange paprika
0,25 stk rød paprika
0,25 stk gul paprika
0,5 stk rødløk
1 ss finhakket frisk timian
0,5 ts maldonsalt
0,25 ts grovkvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Lag vinaigrette. Kjør olje, eddik, urter og krydder sammen med stavmikser til det blir glatt og fint.
  2. Skjær baguette i skiver. Stek skivene gylden i litt olje i en stekepanne. Legg stekte skiver over på tørkepapir.
  3. Finhakk paprika, løk og timian. Bland sammen til en salsa.
  4. Dryss basilikum- og bladpersillevinaigrett over baguetteskivene rett før servering. Smør skivene med kremost og ha på tungerull og paprika- og rødløksalsa. Smak til med salt og pepper.

 

Leagebuorre! (Velbekomme:)

 

IMG_4048 - Kopi IMG_4045 - Kopi  IMG_4066 - Kopi
Ble utrolig godt mottatt i nord! Leder i Markedsutvalget for Reinkjøtt, John Anders Lifjell, møtte meg (sammen med Morten Floor og Berit Anne Triumf) med åpne armer. Are Figved og Matti Eira fra Markedsutvalget ga innføring i lokalkultur. Lassokastekonkurranse ble avholdt ved midnatt på torget i Vadsø, og kan nevnes at jeg fikk 3. plass i amatørklassen!;)

Om bloggeren

Ragnhild Kolvereid

Jeg er sosiale medier ansvarlig og jobber i Marketingavdelingen i MatPrat. Med lidenskapelig interesse for mat og formidling får jeg daglig jobbe med det jeg liker aller best - å jakte på de gode smakene og historiene, og gi dem videre til deg!

Legg igjen en kommentar