Fyr opp grillen - MatPrat Blogg

Fyr opp grillen

Pulled-pork-MP-64186-1024

Lukta av grillkull er et sikkert vårtegn. Den 9. mai markeres «Årets første grilldag», så har du enda ikke fyrt opp grillen er det på høy tid å klargjøre den for grillsesongen 2015!

Den lyse tida er en fest for sansene. For meg er lukta av grill en favoritt, selv om jeg griller hele året. Det gjør noe med meg, den lukta. Da vet jeg at noen skal nyte gode mat, noen skal spise sammen. Det er av grillingens kjennetegn og fordeler: det er sosialt. Vi nordmenn elsker å grille. Vi elsker det å være ute. Vi elsker det sosiale og vi elsker grillmat. Så vi er inne i en kjærlighetsfull årstid.

Det første jeg gjør før sesongen er å sjekke over grillen. For mange kommer høsten litt brått på, og grillen blir bare satt bort uten tanke på vedlikehold. I mange tilfeller kan det ligge igjen spor etter fjorårets siste grillmåltid også.

En liten sjekkliste kan være bra å ha:

Er grillen stødig, og skrudd godt nok sammen?
Er grillen ordentlig vasket og vedlikeholdt?
Er grillristen ren og klar til bruk?
Kull: Er funksjonene for trekk/luft ok, og er det en oppsamling for kull under grillen?
Elektrisk: Er ledningen med støpsel hel og uten skade?
Gass: Er slangen uten sprekker, og er koblinger/slangeklemmer skrudd riktig til?
Lukt etter gasslekkasje, og test med såpevann om alle koblinger er tette!
Sist men ikke minst; rengjør grillen:  Rengjøring av grill

4cffa0bb5aecc6db48460000-710594_500   4cffa2515aecc6753f5f0600-710464_500

Grillvettreglene

Grilling med familie og venner kan gi mange hyggelige minner. Dessverre glemmer mange å utøve nødvendig aktsomhet når de griller. Hvert år påføres mange barn og voksne alvorlige brannskader under grilling. For å bedre sikkerheten ved grilling har vi noen grunnleggende sikkerhetsråd:

Engangsgrill/ bøttegrill

Ved bruk av engangsgrill, sørg for at den plasseres stødig på et ubrennbart underlag. Engangsgrillene blir svært varme på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget. Etter grilling, pass på at engangsgrillen er skikkelig slokket og avkjølt med vann. Ta grillen med hjem på en forsvarlig måte, og la den stå utendørs over natten før du kaster den i søppelet. Tenk på miljøet – kast ikke engangsgrillen i naturen!

 • Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
 • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
 • Vær varsom ved opptenning av grillen.
 • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
 • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.

Kyllingspyd-med-gulrot-og-rodbetesalat-MP-64184-1024

NB! Dersom du griller ute i naturen, husk at skogbrannfaren er stor i tørre perioder. Sjekk skogbrannfareindeksen til Meteorologisk Institutt på yr.no før du drar. Det er forbudt å gjøre opp ild i skog og utmark i perioden 15. april til 15. september uten tillatelse fra den lokale brannsjefen. Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.

Gassgrill

Gjør deg godt kjent med bruksanvisningen for gassgrillen. Følg instruksjonene for bruk og vedlikehold av grillen nøye. Sjekk med jevne mellomrom gasskoblingen og -slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping. Oppbevar aldri ekstra gassflasker nær grillen. Gassflasker med bulker eller rust må ikke brukes.

Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken. Flytt flasken til et sikkert sted dersom det er mulig. Fjern alle varmekilder (f.eks. stearinlys, sigaretter, stråleovner og så videre). Gå vekk fra grillen, kontakt brannvesenet og varsle naboer.

 • Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
 • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
 • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
 • Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
 • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Grill-sommer-2012-m-Liv-Leira-og-Anette-F.-Hansen-MP-59768-1024

Felles for all grilling

 • All grilling skal foregå utendørs.
 • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
 • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
 • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
 • Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.

 

Grilling på balkong i borettslag

På balkong skal man aldri bruke kullgrill på grunn av stor fare for brannspredning. Elektrisk grill og gassgrill er tryggere alternativer fordi man i større grad kan kontrollere varmen. Sørg for at grillen står stødig og i god avstand fra brennbart materiale. Det forutsettes også at balkongen har god utlufting langs gulv og tak uten noen form for innglassing, slik at røyk og eventuell lekket gass raskt luftes ut (røyken er lettere enn luft og stiger, mens propangassen er tyngre enn luft og synker). Hold grillen under oppsikt hele tiden mens den er varm. Pass på at røyk fra grillen ikke sjenerer naboer. Merk at borettslagene ofte har egne husordensregler som må følges.

 

Vet du ikke helt hva slags grill du bør velge? Sjekk våre råd. Og hva annet utstyr trenger du før du setter i gang? Tips til grillutstyr finner du her. 

Når du griller er det flere grillmetoder du kan bruke.

4def53c4822cf2.jpg-MP-61186-1024

Da er det bare å fyre opp grillen! Tips til gode grilloppskrifter finner du selvsagt på matprat.no.

Go grill!

Om bloggeren

Oda Christensen

Jeg er så heldig at jeg får lov til jobbe med mat! Jobben min i MatPrat som Matfaglig innholdsansvarlig gir meg spennende arbeidsdager med matlaging, oppskriftsutvikling, testinger og ikke minst smaking.

2 Responses to “Fyr opp grillen”

 1. Helt enig: Fyr opp grillen, da smaker alt så mye bedre. Og gjerne med en passende øl til. Her kan du sjekke ut noen tips om hvilke øl som går best til ulike grillretter: https://henning58.wordpress.com/2015/06/20/valg-av-ol-til-grillmaten/

Legg igjen en kommentar