Fransk fristelse - MatPrat Blogg

Fransk fristelse

Eclair-med-vaniljekrem-og-salt-karamel-059903-hm (1)

Valentine eller ikke Valentine, alle dager bør være hjertedager. En liten oppmerksomhet til kjæresten, et ekstra kompliment, litt ekstra tid eller noe ekstra smakfullt.

Det mest romantiske du kan gjøre er å lage noe ekstra godt til din kjære. Og hva er da mer romantisk enn noe fransk? Noe som får tankene til å fly til byen som er sagt å være romantikkens hovedstad? Lukk øynene og se for deg små romantiske kafeer, koselige restauranter med en hjørnebord for to, vinden på toppen av Eiffeltårnet, rusleturer langs Seinen…

Om du ikke kan ta med kjæresten til Paris på valentinedagen, kan du lage en liten bit av Paris til din kjære og deg selv. Alle franskmenn er vokst opp med éclairer. Lekre og fristende éclairer med eggekrem og en syndig karamellsaus er en godsak som garantert blir satt pris på. Vannbakkels er best å spise samme dag som de stekes. Lager du disse, skal det ikke være noe problem.

Éclair med eggekrem og salt karamell
(ca. 20 stk)

Vannbakkelse:
212 dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
ca. 4 stk egg

Eggekrem:
6 dl melk
9 stk eggeplomme
1 dl sukker
2 ss maisstivelse (maizena)
5 stk gelatinplater

Karamellglasur:
80 g sukker
65 g kremfløte
75 g smør i terninger
3 g flaksalt

2 dl kremfløte

Slik gjør du:

1. Lag karemellglasur først. Smelt sukker i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.

2. Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.

3. Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken i 2-3 timer. Når glasuren er helt kald rør inn salt.

Bruker du ikke opp all karamellglasuren kan den også brukes som fyll i kaker, makroner eller som saus på litt deilig iskrem. Den holder seg godt i kjøleskapet, kan piskes opp slik at den blir luftig og fin, eller varmes opp igjen slik at den blir flytende og blank. 

4. Lag eggekrem. Ha melk, eggeplommer, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl.

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

5. Forvarm stekeovnen til 200 °C. Lag vannbakkelsdeig. Kok opp vann og smør i en middels stor kjele. Tilsett mel og rør kraftig med en tresleiv slik at massen samler seg om sleiven. Avkjøl massen litt og rør inn ett sammenvispet egg om gangen. Rør godt mellom hvert egg. Deigen skal være så tykk at den holder formen.

6. Ha røren i en sprøytepose med rund tipp. Sprøyt røren i tommeltykke striper (ca. 10 cm) på et par bakepapirkledde stekebrett. Stek vannbakkelsen i ca. 25 minutter til de er gylne og sprø. Åpne ikke ovnsdøra underveis, da faller kakene lett sammen. Avkjøl kakene på rist.

7. Del vannbakkelsene i to på langs. Pisk kremfløte stiv og vend den i eggekremen. Sprøyt kremblandingen på vannbakkelsbunnene og legg på lokkene. Ha karamelltopping over og pynt eventuelt med litt flaksalt.

Vannbakkelsen kan fint fryses, men vil bli litt myke når de tines igjen. Ha dem i stekeovnen på 200 °C i 5-6 minutter for å få en sprø skorpe etter frysingen.   

«You know you’re in love when you can’t fall asleep because reality is finally better than your dreams.»

― Dr. Seuss

God valentinsdag til dere alle!

Om bloggeren

Anette Hansen

Jeg er utdannet kokk, har en bachelor i samfunnsernæring, og jobber som matrådgiver i Innholdsavdelingen i MatPrat. Gode smaker, sunnhet og matglede har alltid vært min store interesse. Her håper jeg å kunne dele litt av den med deg.

Legg igjen en kommentar