Fersk pasta som gir gåsehud - MatPrat Blogg

Fersk pasta som gir gåsehud

trinn-10102-2294416_1024 - Kopi (2)

Italienere har en egen måte å spise pasta på. De kan kunsten å kombinere de rette sausene med ulike typer pasta, – og de vet hvilken type pasta man skal spise med hvem. Pasta Bolognese nytes fortrinnsvis sammen med familien på en søndag, og den deiligste ravioli nytes aller helst på en trattoria sammen med den fineste dama i nabolaget.

Hjemmelaget-ravioli-4.0-MP-65427_500

Ravioli med ricotta, spinat og spekeskinke = romanse, eleganse og masse deilig smak.

I mine øyne virker det som om Italia har mer kultur, ravioli og forelskelser enn i de fleste andre land jeg kjenner, – til sammen! Tro meg, jeg har sittet ved mangt et bord i Italia med rødvinsglasset mitt i hånden og betraktet dem. Det ER mange forelskede og pastaspisende par i den utrolig vakre og støvelformede republikken.

De møtes ofte på den lokale piazzaen og går videre på teater sammen. De diskuterer kanskje teaterarkitektur og skuespillerprestasjoner, og så fort sceneteppet går ned for siste akt hever de stemmene og gestikulerer som om de selv var dirigenter av ypperste verdensklasse. Italienere «elsker teater» og utveksler engasjert sine innerste filosofiske tanker. Deretter fortsetter praten på restaurant. De drikker god vin og spiser verdens beste ravioli. Livet er da akkurat så godt og så herlig som det kan bli.

Unødvendig skepsis

Som lærling gikk jeg for å være en fremadstormende ung kokk med skyhøye ambisjoner. «En ung kokk med ambisjoner må så fort det lar seg gjøre komme seg ut av landet. Ut av det vante og trygge for å bevege seg inn i noe uvant, stort og lærerikt», sa mine kokkekolleger. «Man skal lære av de beste», sa de.  Jeg gjorde som de sa og reiste til Italia.

Da jeg kom til Italia for ca. 15 kilo siden var det for meg en stor gåte at de hadde pastaretter på menyene i Michelin-restauranter. En kjedelig klump laget av mel, egg og salt, kjevlet ut til en tynn leiv for deretter å bli delt opp og kokt. Jeg følte liksom at det hele var litt i kjipeste laget, og at pasta ikke nødvendigvis hadde noe med kokekunst i ypperste klasse å gjøre.

Heldigvis delte jeg ikke pastatankene mine med noen. Isteden konsentrerte jeg meg om å beundre kokkenes jobb på pasta- og risottoavdelingen. Jeg smakte på det de lagde, og kom brennkvikt over på bedre tanker. Allerede den første dagen på jobb på Ristorante Perbellini fikk jeg smake den beste raviolien jeg noen gang, altså i hele mitt liv, har smakt.  Kjære vakre vene: Det var bare så sykt godt. Jeg pleier å si at det var den dagen jeg lærte hva gåsehud betyr.

p

FOR PASTAEKSPERTENE

Noe av det jeg beundrer aller mest ved italienere er at så godt som alle er selverklærte mateksperter. Kanskje de aller mest anser seg selv som eksperter på pasta. For meg virker det nemlig som om at alle vet nøyaktig hvordan en pastarett skal lages og bør være. De er ikke nødvendigvis enige alle sammen, og takket være akkurat det så får vi forskjellige varianter og tolkninger av samme rett. På restaurantene rundt omkring dreier samtalen seg stort sett om hvorvidt kokken ikke innfrir, innfrir eller om kokken overgår «la maestra de pasta», – altså mamma. Autentisiteten på retten, altså rettens opphav, er også et yndet tema å «krangle» om.

 

Pasta-bolognese

Pasta Bolognese er garantert en av de aller mest gjennomdiskuterte rettene.

Pasta hjemme

Stadig vekk hentes pastamaskinen frem, og jeg lager mer enn gjerne pasta hjemme. Både fordi barna mine elsker enkle retter med ordentlig hjemmelaget pasta, men også fordi jeg av og til ønsker å gjenoppleve gåsehudfølelsen som jeg opplevde den dagen i Verona for litt over 15 kilo siden.

En pastamaskin forenkler arbeidet og gjør jobben til en lek.

En pastamaskin forenkler arbeidet og gjør jobben til en lek.

Jeg liker også veldig godt når min kone himler med øynene og ser på meg med sitt lure blikk og enormt vakre øyne. Kanskje hun tenker at hun er veldig heldig som har meg og lett tilgang på min pasta. Som du sikkert skjønner så kan altså pasta bidra til ekte varmende kjærlighet i hjemmet.

Så hva trenger man?

Det du trenger for å lage skikkelig god hjemmelaget pasta er riktig type mel, og aller helst en liten deilig dose med durum. Man trenger ferske og snasne hønseegg og en liten klype salt. Er du forresten klar over hvor heldige vi er med eggkvaliteten her i Norge? Det er nesten som å tilsette flytende gull i pastadeigen. Når jeg snakker med mine gamle kolleger i Italia så nevner jeg det. Hver gang!

«For å lage en riktig god pastadeig trenger du fint mel av god kvalitet, litt salt og ferske deilige hønseegg»

«For å lage en riktig god pastadeig trenger du fint mel av god kvalitet, litt salt og ferske deilige hønseegg»

Det aller enkleste er nok å ha alle ingrediensene i en miksebolle og kjøre alt til en fast elastisk deig. Selv liker jeg å ty til «gamlemåten» med melgrop, egg i midten og med hendene til hjelp. Jeg føler at jeg får ekstra kontakt med deigen og at jeg får tilført litt «Magnusmagi».

Mannehender og pastadeig

Dessuten kjenner jeg hele tiden etter mens pastaklumpen forandrer seg, når eggene absorberes inn i melet og at deigen blir akkurat passelig super. Blir det litt mel til overs, så sparer jeg på det, fremfor å kna det inn i en pastadeig som ikke trenger mer. Når deigen er klar pakker jeg den inn i plast, og lar den hvile i en halvtimes tid før jeg begynner med den morsomste jobben, nemlig selve utkjevlingen og pastaartisteriet.

Ta en titt på matprat.no

I det siste har vi i MatPrat jobbet med å forbedre og fornye oppskriftsparken vår på pasta og pastaretter. Vi har testet ut nye kombinasjoner, diskutert gamle slagere, ryddet opp i utdatert og gammelt grums, og ikke minst laget en ypperlig guide til perfekt hjemmelaget pasta. Håper du tar deg tid til å gå inn på siden vår. Ta en titt på de nye rettene, les og finn inspirasjon nok til å ta pastalivet ditt til nye høyder. Kanskje det kan bidra til et par gåsehudopplevelser?

Mitt stalltips for dagen er altså at du lærer deg å lage ravioli. Det kan bli gåsehud og romantikk av slikt!

Her har du noen av pastarettene du kan finne på matprat.no – Velkommen inn!

entrecotte-med-gorgonsola-saus-2294242_500 lammeravioli-2294257_500 Pasta-bolognese-2029571_500 Pasta-med-tomatsaus-og-kjottboller-2029640_500

Ravioli-2029731_500 spaghetti-med-gronnka-lpesto-og-bakte-tomater-2294267_500 tagliatelle-med-baktgresskar-og-salami-2294273_500 tagliatelle-med-skogsopp-2294283_500

Om bloggeren

Magnus Tvedt - Øresland

Jeg er kokk og jobber som matrådgiver i MatPrat. Jeg lever og ånder for gode råvarer, herlige matopplevelser og simpelthen elsker å inspirere andre frem til det gode måltid.

Legg igjen en kommentar