Får du i deg nok? - MatPrat Blogg

Får du i deg nok?

649x400-blogg - Kopi

Mat er en kilde til glede, inspirasjon og påfyll. Det er også en kilde til energi og næringsstoffer, som kroppen vår trenger til å fungere. World Iron Awareness Week markeres internasjonalt denne uka, for meg har det betydd arbeidsdager fylt med jernfokus.

Formålet med World Iron Awareness Week er å øke bevisstheten om forekomsten av jernmangel, hvordan en skal gjenkjenne mangelsymptomer, og å øke bevisstheten om å inkludere jernrike matvarer i et sunt og variert kosthold.

I går arrangerte vi i MatPrat, i samarbeid med Animalia, et frokostseminar om jern og helse. Fokuset på seminaret var rettet mot en av risikogruppene for jernmangel: Kvinner i fertil alder. Dyktige foredragsholdere og fagpersoner var med på å sette lys på jerninntak blant kvinner.

IMG_6388 (4)   IMG_6336 (4)   IMG_6334 (4)   TineMS

Her skal du få mine oppsummeringer fra gårdagens foredrag:

Skeptisk til tilskudd uten tilsyn

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør startet ballet med et «crash-kurs» i jern, mat og helse. Hun fremhevet at kvinner som har fått påvist jernmangel har behov for tilskudd ved siden av et variert kosthold. Et annet viktig poeng hun tok opp var at om du som kvinne føler deg trøtt eller svimmel betyr det ikke nødvendigvis at du har jernmangel. Hun var skeptisk til selvmedisinering med jerntilskudd og understrekt at poenget først og fremst er å ha et jernrikt kosthold.

Har jern gått i glemmeboken?

I forbindelse med seminaret har YouGov, på oppdrag fra MatPrat og Animalia, gjort en undersøkelse på norske kvinners holdninger til og kunnskaper om jern. Mange kvinner mener at de har gode kunnskaper om et sunt kosthold, og undersøkelsen viser at de i stor grad har det. Videre viser undersøkelsen at en del gamle oppfatninger om jern i matvarer henger igjen. Blant annet oppgir 23 prosent brunosten som en god kilde til jern, men vanlig brunost har ikke vært jernberiket siden 2001. De fleste kvinnene i undersøkelsen oppgav heldigvis leverpostei som det de trodde var den viktigste kilden til jern i kostholdet. Samtidig svarte 48 prosent at de spiser leverpostei sjeldnere enn 1 gang i måneden. Hvor god er den kilden egentlig da, når man spiser den så sjeldent?

Inntak av jern blant norske kvinner

Forskere fra Universitetet i Oslo har regnet på tallene fra kostholdsundersøkelsen Norkost. De ser at mange norske kvinner kan ha et jerninntak som er utilstrekkelig i forhold til behovet sitt. Tallene viser at det er kun er ca. 20 % av kvinnene som har et jerninntak som er høyere enn anbefalingene.

Jernmangel og osteoporose

Professor Helle Margrete Meltzer er i gang med et spennende forskningsprosjekt hvor de skal se på om det er noen sammenheng mellom dårlig jernstatus og en av våre mer utbredte kvinnesykdommer osteoporose. De har funnet at dersom man har dårlig jernstatus så tar kroppen opp mer av tungmetallene i maten vi spiser eller drikker (beklager damer, her ryker rødvinen). I Sverige har de allerede sett en sammenheng mellom kadmium (tungmetall) og hyppighet av osteoporose. Det gjør at de norske forskerne mistenker at de kommer til å finne den samme sammenhengen her.

Så, får du i deg nok?

Tiden er absolutt moden for å sette fokus på jern. Stikk innom kampanjesiden Jern i fokus for å finne artikler om jern, helse og kosthold. I tillegg finner du inspirerende oppskrifter med jernholdige matvarer!

Jeg lar meg inspirere av Tine Mejlbo Sundfør sin avslutning på sitt foredrag; «Det er aldri for sent å gi jernet!». Her har du en av mine favorittoppskrifter fra vårkampanjen til MatPrat. 1 porsjon av denne retten dekker litt under 1/3 av dagsbehovet jern for en kvinne i fertil alder mellom 14-60 år.

Biffsmorbrod-med-yoghurtremulade-MP-64752-1024

Biffsmørbrød med yoghurtremulade

4 porsjoner

Ingredienser
600 g ytrefilet av storfe i biffer
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
2 ss margarin til steking
4 skiver grovt landbrød
1 ts olje til steking

Yoghurtremulade
1 ss finhakket sylteagurk
1⁄2 stk finhakket løk
1 ss finhakket kapers
2 ss finhakket bladpersille
3 ss gresk yoghurt
1 ss sitronsaft
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
8 blader hjertesalat
2 stk gulrot

Slik gjør du:

Tips: Legg kjøttet i romtemperatur i minimum 30 minutter før du skal bruke det.

 1. Bland sammen syltet agurk, løk, kapers, ansjos, bladpersille og yoghurt i en liten skål. Smak til med sitron, salt og pepper. Sett yoghurtremuladen kjølig til den skal brukes.
 1. Ha margarin i en varm stekepanne, og stek skiver av grovt landbrød på begge sider til de er gyllne og sprø.
 2. Vask salat. Skrell gulrot, og skjær lange strimler av gulerøttene med en skreller eller en ostehøvel.
 3. Krydre biffkjøttet med salt og pepper. Stek biffene på sterk varme i en stekepanne med margarin til det begynner å piple kjøttsaft på oversiden, 2-3 minutter. Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem, ca. 2 minutter. Da er biffene medium stekt.
 4. Legg salatblader på brødskivene, ha på yoghurtremulade og gulrotstrimler. Legg biffene på smørbrødene og server.

 

Gi jernet

Gi jernet!

 

 

Om bloggeren

Britt Marlene Kåsin

Jeg jobber som matrådgiver i Innholdsavdelingen i MatPrat, og har mastergrad i helsefagvitenskap med fordypning i kostholdsforskning. Sunn hverdagsmat og å ha det gøy på kjøkkenet er blant det jeg brenner for. Her er jeg så heldig å kunne få formidle litt av min mathverdag til deg, håper det smaker.

2 Responses to “Får du i deg nok?”

 1. Herlig å se fokus på bevisstgjøring av viktigheten av jern i kostholdet. Det er selvfølgelig viktig at vi har kontroll på vårt eget jerninntak, men like viktig at vi passer på at våre barn får i seg nok jern, og som du nevner, leverpostei er en god kilde til jern. Så hvorfor ikke prøve å få barna til å spise mer av dette, ved å sende med de ett par skiver med leverpostei i nistepakken. Liker ikke barnet leverpostei, finnes det mange gode alternativer med pålegg rettet mot barn som er beriket med jern.

  • Du tar opp et viktig poeng, da det er utrolig viktig at vi passer på at maten som barna våre spiser inneholder tilstrekkelig med jern. Barn er i vekst og har et relativt høyt behov for jern. Samtidig har de små mager og blir fortere mette. Måltidene i barnehagen og i skolen er en viktig del av barnas kosthold, og det er viktig at foreldre tenker over jerninnholdet når de står å smører matpakken. Grovt brød med pålegg som leverpostei, egg, kjøtt- eller fiskepålegg eller jernberiket prim er gode alternativer. Ringer av paprika, litt frukt eller juice ved siden av brødmaten er også lure triks for at de skal ta opp mer av jernet i brødmaten.
   God helg! Hilsen fra Britt Marlene

Legg igjen en kommentar