En skikkelig hurra-kake! - MatPrat Blogg

En skikkelig hurra-kake!

Pavlova-MP-64807-1024 (2) - Kopi - Kopi

Pavlova er en av Norges mest populære kaker og vil nok nytes hos mange akkompagnert av korpsmusikk og hurrarop på 17. mai. Over 100 år yngre enn grunnloven vår vil Pavlovaen nok tåle mange feiringer. Hurra!

Våren er full av bursdager – det er mange vårbarn. Selv har jeg to, som ikke lenger kan kalles barn. Huset har plutselig fire myndige. Hva skjedde? Jeg har hoppet over 3o-års kriser og 40-års kriser, men jeg har nok et snev av 18-års krise. Ikke bare blir de så store at jeg snart må stå på tå for å klemme, i hvert fall den ene av dem, men tradisjoner endres. Nå er det ikke lenger behov for å stå opp tidlig 17. mai-morgen for å panikkstryke flagg og bunadsskjorter, eller stresse til barneskolen, (eller hva det nå der de skulle møte…) for så å desperat lete etter en parkeringsplass for å få et glimt av de to små i barnetoget. Nå er det jobbing på dem begge under årets nasjonaldag. Noen må sørge for mat og drikke og opplevelser på denne dagen også.

Heldigvis er det noen ting som ikke endrer seg. Det er fortsatt to som elsker sjokolade og kaker. Og 17. mai-tradisjonen med is og kaker, se den vil de ikke endre på.

4cff844a5aecc65c19730200-706184_500

 

Pavlova er en drøm av en kake, nesten et lite kakemirakel. Den er lett, luftig og smakfull, og passer de aller fleste. Og så er den glutenfri. Marengskaken Pavlova ble laget til ære for den verdensberømte russiske ballettdanseren Anna Pavlova da hun besøkte Australia og New Zealand rundt 1920. Nå er den en av de mest populære kakene her til lands.

Pavlova-3c-MP-65236_500

PAVLOVA-3D-1938580_500

Noen små tips før vi går igang med kakebakingen:

 • Bollen du skal piske marengs i må være helt rent. Bruke gjerne litt eddik til å vaske bollen.
 • Ha alt målt klart til marengsen før du begynner.
 • Bruk romtempererte egg.
 • Pisk marengsen til sukkeret er oppløst og marengsen er blank.
 • Det må ikke være rester av eggeplomme i eggehvitene til marengsen. Da vil ikke marengsmassen bli stiv.

 

Sjokoladepavlova

Sjokoladepavlova

Du trenger:

MARENGSBUNN:
4 stk eggehvite, romtempererte
1⁄4 ts salt
250 gram sukker
2 ts maisstivelse (maizena)
2 ss bakekakao
1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik

EGGEKREM:
4 stk eggeplomme
3 dl melk
1⁄2 dl sukker
1 ss maisstivelse (maizena)
3 stk gelatinplater
3 dl kremfløte

PYNT:
3 dl friske jordbær
2 dl friske bringebær
2 dl friske blåbær
10 små pikekyss/marengs

Slik gjør du:

 1. Forvarm stekeovnen til 140 °C. Bruk over- og undervarme.
 2. Ha eggehviter og salt i en bolle. Pisk eggehvitene stive, og dryss sukkeret over mens maskinen går. Pisk til sukkeret er godt blandet inn og marengsmassen er blank. Vend inn eddik, siktet Maizena og kakaopulver.
 3. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.
 4. Sett kaken inn på nederste rille i ovnen. Senk temperaturen til 100 °C . Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen, og la bunnen stå i ovnen til den er avkjølt.
 5. Lag eggekrem. Visp sammen eggeplommer, melk, sukker og maizena i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp blandingen under omrøring til kremen begynner å tykne. Avkjøl kremen i kaldt vann.
 6. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.
 7. Legg marengsbunnen på et fat. Ha på kremblandingen og pynt med friske bær.

 

TIPS: Trekk kjelen til side når du lager eggekrem hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også. Pynt gjerne med små marengs, sjokoladebiter eller nøtter.

Sjokoladepavlova (2)

Flere tips og gode varianter av Pavlova og andre 17. mai-kaker finner du selvsagt på matprat.no.

Gratulerer med dagen!!

Om bloggeren

Oda Christensen

Jeg er så heldig at jeg får lov til jobbe med mat! Jobben min i MatPrat som Matfaglig innholdsansvarlig gir meg spennende arbeidsdager med matlaging, oppskriftsutvikling, testinger og ikke minst smaking.

Legg igjen en kommentar