Egg til påske - MatPrat Blogg

Egg til påske

Egg

Kjøkkenvettregel nummer 1; Ha alltid egg i huset. Det er redning på det meste.

Til årets påske trenger jeg ikke fjellvettreglene, men noen gode kjøkkenvettregler. Jeg skal nemlig ikke gå i timevis på ski, eller lete etter snøen i den norske fjellheimen. Årets påske skal nytes med gode venner og familie hjemme. For meg betyr det mange gode timer på kjøkkenet og enda flere og enda bedre timer rundt matbordet. Da er det godt med noen huskeregler.

Egg kan brukes til alle dagens måltider: Frokostegg, lunsjegg, middagsegg, smårettsegg, og det søte egget. Det er sannhet i utsagnet; Har du egg har du mat. Egg krever litt matkjemi, men du trenger ikke fancy utstyr til tusenvis av kroner. For et perfekt kokt egg trenger du egg, vann, en kjele, en varmekilde og en klokke.

Start alltid med romtempererte egg. Dette for at egget ikke skal bruke ekstra tid på å varme seg opp fra kjøleskapskaldt egg. Egget blir dessuten best om det ikke får varmesjokk. Et triks jeg tyr til for å få romtempererte egg, er å legge egg i varmt vann i fem til ti minutter. Vannet skal ikke være lunket, heller ikke kokende. Vannet skal være varmt, men ikke varmere enn at du skal kunne legge egget i vannet med fingrene.

Knust egg

Koking av egg

Jeg pleier å koke opp vannet først, og så ha eggene i det kokende vannet.

  • Bløtkokte egg – 3-6 minutter.
  • Smilende egg (På smilende egg skal plommen være litt fast i kanten og bløt i midten.) – cirka 6 minutter.
  • Hardkokte egg med smøreaktig plomme – 6-8 minutter.
  • Hardkokte egg med hard plomme – cirka 8 minutter.

 

Jeg har handlet inn påskematen, og er klar for stor innrykk i heimen. Her er to av årets påskeretter. Den første som små munnfuller, som velkomstmat eller som et alternativ til «ventepølse». Den neste som en god lunsjrett eller lettere kveldsmat.

 

Fylte egg

Fylte egg med bacon og syltet løk

(Til fire personer)

Du trenger:

4 stk små egg
2 ss majones
1 ss lettrømme
50 g bacon
¼ ts salt
¼ ts pepper
1 ss bladpersille
2 stk små rødløk
1 dl riseddik
2 ts sukker
2 dl vann

Slik gjør du:

  1. Hardkok eggene. Avkjøl og skrell. Finhakk bacon, sprøstek i en varm panne. Hakk persille.
  2. Del eggene i to og ta ut eggeplommene. Bland bacon med eggeplommer, majones, rømme og persille. Smak til med salt og pepper.
  3. Skrell løk og skjær den i tynne skiver. Kok opp vannet. Ha løkskivene i en bolle og tilsett sukker, kokende vann og eddik. La det stå og trekke i minst en halvtime.
  4. Fyll halve egg med røre, topp med syltet løk.

 

Grønt med egg

Egg med grønt

(Til fire personer)

Du trenger:

4 stk egg
2 ss smør
16 stk aspargestopper
200 g aspargesbønner
200 g sukkererter
200 g frosne grønne erter
50 g parmesan i bit
½ ts gourmetsalt
½ ts friskkvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Kok eggene etter ønske. Jeg foretrekker smilende egg. Avkjøl under rennende vann før eggene skrelles.
  2. Skyll grønnsaker. Skjær bønner og sukkererter i mindre biter.
  3. Fres smør i en middelsvarm panne. Ha i alle grønnsakene, og fres dem i noen minutter.
  4. Legg opp varme grønnsaker på tallerkener. Del eggene og legg dem opp ved siden av grønnsakene. Bruk en skarp kniv, eller en ostehøvel, på parmesanosten og legg tynne osteskiver over grønnsakene. Smak til med salt og pepper.

 

God påske!

Om bloggeren

Oda Christensen

Jeg er så heldig at jeg får lov til jobbe med mat! Jobben min i MatPrat som Matfaglig innholdsansvarlig gir meg spennende arbeidsdager med matlaging, oppskriftsutvikling, testinger og ikke minst smaking.

Legg igjen en kommentar