Bli dagens helt med turkake i sekken - MatPrat Blogg

Bli dagens helt med turkake i sekken

50ec3ff20d2f8367210022d0-696979_1024

Ut på tur, aldri sur? Ja særlig. Ikke uten kake i sekken, iallfall!

Personlig hatet jeg de obligatoriske søndags-skiturene i min barndom. Regissert av en litt i overkant entusiastisk og ambisiøs far ledsaget av min selvoppofrende mor og fulgt av tre yngre søsken, var det en forestilling som i blant vekket stor og berettiget oppmerksomhet i de lokale skiløypene.

Dårlige ski og dårlig motivasjon er en lite gunstig kombinasjon. Når far forsvant i godt driv oppover første motbakke dannet mor og hele resten av flokken en seigtflytende baktropp med ski og staver på kryss og tvers. Da var det påkrevet med input av det positive slaget. Og her er det jeg aldri kan få takket min mor nok. Hun fortalte historier, smurte ski, tørket snørr, delte ut små sjokoladebiter og tok vare på alle votter, skjerf og luer som etter hvert ble for varme. I sekken hennes var det alltid bensin av både det faste og flytende slaget, og hennes tålmodighet var uendelig der hun lokket og lurte oss meter etter meter innover løypene etter far. Vi så ham i blant i det fjerne. Ja, han kunne til og med stoppe opp for å sjekke at vi nærmet oss, for så å legge avgårde igjen, som en rastløs fuglehund.

Men mor ga seg ikke. “Ser dere den toppen der? Da er vi halvveis! Da tar vi en liten rast!”  Og opp av sekken kom det termos med søt sitron-te eller varm sjokolade, og en gammel matboks med små biter av mors hjemmebakte fyrstekake. Det var to slurker drikke og en bit kake til hver, og dermed var ikke dagen så ille allikevel. Målet ble som oftest nådd, enten det var markas høyeste topp, en spesiell furu i skogen eller en finfin akebakke med gode solforhold. Og vi fant alltid igjen far.

Turkake

Min mors signaturkake er fortsatt fyrstekake, og det er den dag i dag noe av det beste jeg kan få på tur. Men uansett hva slags kake det er, kan du være sikker på å bli Dagens helt om du kan trekke en kakeboks med saftig “turbensin” ut av sekken.

50ec408f0d2f83fd280022d7-696959_1024

Det finnes mange gode, holdbare og spennende kaker som ikke nødvendigvis ser så vakre ut, men som er fulle av god smak og god energi. Tre av mine favoritter er energikake, ingefær- og kokoskake og squashkake. Felles for dem er at de tåler å bli pakket i sekken og være med på tur.

50ec41020d2f83ff280022ea-696939_1024

 

Turtips

Skal du på tur med barn  kan det også være lurt å notere seg noen gode tips til en god tur:

  • La barna få være med å planlegge turen. Legg lista lavt, det er bedre å gå litt kort enn å drepe motivasjonen med en for strabasiøs tur.
  • De minste bør gå foran og bestemme farten.
  • Oppmuntring og godord er viktig, selv om tempoet er lavt.
  • Legg inn nok pauser med kos og lek eller motivasjonsforsterkere som for eksempel konkurranser, lek og opplevelser.
  • Senk ditt eget prestasjonsnivå.
  • En venn å gå sammen med er ekstra motiverende.
  • Riktige klær og utstyr er viktig. Tørr og varm er bedre enn våt og kald!
  • Noe godt å glede seg til kan lokke fram den ekstra motivasjonen som er nødvendig for å nå målet.
  • Tenn bål! Pølser, pinnebrød, smørbrød i folie, kaffekjel – alt er med på å skape god stemning og gjøre turen til en hyggelig opplevelse.

Om bloggeren

Cecilie Maske

Jeg er utdannet kokk og faglærer i helse, ernæring og miljø. Som matrådgiver i Innholdsavdelingen i MatPrat får jeg boltre meg med det jeg liker best: mat, smak og fantastiske råvarer. Jeg elsker alle årstider og råvarer i sesong.

Legg igjen en kommentar