Bakst fra hjembygda - MatPrat Blogg

Bakst fra hjembygda

Kamkake_side

I sommer dro jeg nordover til byen min og bygda mi. Ett av de mest spesielle ferieminnene ble skapt rundt en kaffekopp og en kake, – tenk det. En rund, knasende, sprø og spesiell kake som førte meg til ei lokal baksteheltinne.

I sommer la jeg ferien til Nord-Norge. Til fjell og fjord. Til familie og venner. Til byen min og bygda mi. For i nord har jeg en by og ei bygd: Mosjøen og Elsfjord. Det er mye som er unikt med hjemstedet mitt ved Helgelandskysten, blant annet spektakulær natur og fantastiske folk.  Det jeg derimot blir positivt minnet på hvert gang er flere av de herlige nordnorske mattradisjonene.

Kaffeslabberas

Det første som møtte meg da jeg kom til sommerhuset vårt i Elsfjord var et dekket kaffebord i skøtveggen. Det er ofte tid for «kaffe mæ nåkko attåt» der hjemme. Gjestfriheten er stor, og mamma serverer gjerne kaffe til bygdenaboer, håndverkere, – eller om det kommer folk kjørende fra byen. Tilfeldig eller innbedt. Det skal sies, mamma er flink til å invitere folk. I nord er det ekte traktekaffe som gjelder, ikke «forfinede» espressovarianter. Og til kaffen serveres det alltid «nåkko attåt». – Gud, det er godt å være hjemme!

Skøtet
Kaffeslaberas med familie og venner er alltid et høydepunkt, her fra skøtveggen i Elsfjord.

Kortreiste kaker

Jeg slutter aldri å la meg fasinere av utvalget av bakst og kaker som alltid hentes frem, spesielt i bestemorgenerasjonen. Denne gangen intet unntak. Til min første feriekaffe var det satt frem sjokoladekake (tropisk aroma vel og merke), vaffelkake med pålegg, – i tillegg til kaker jeg som oftest kun spiser i nord; Klenning, krinalefse og kamkake. Kamkake er det et par år siden sist jeg fikk, så den ble lett førstevalget.

Bestemor bakte alltid krinalefse for å ha liggende til det kom gjester. Denne smurt med smør, sukker og kanel, og servert med gomme, var en av mine barndomsfavoritter.

Les også; Vafler – kjærlighet fra nord
Og prøv; Nord-norske lunsjvafler

Til den gode maten kommer den gode praten. Historier fra gammelt av, påminnelser fra egen barndom og historier fra dagens bakstekultur. Familietradisjonen med lefsebakst har dessverre ikke gått i arv fra bestemor. Da er det godt å ha folk i bygda (og nabobygder) som sørger for kaffebaksten.

Kamkake i trauKamkake er en sprø, flatbrødliknende, lys bakst med luftputer som gir ekstra knas og tekstur. Serveres med godt smør og ost, og er et lokalt gull, spør du meg.

Kamkake fra Toven

Det fine med små steder er at de fleste kjenner hverandre, eller kjenner til hverandre. Hvem møtte vi ikke tilfeldig på lokalbutikken i Drevatne dagen etter? Jupp, vår lokale baksteheltinne bak den himmelske kamkaka. En kjapp matprat i butikken, og vi ble invitert på kaffeprat til Ranveig på Toven.

Ranveig II
Ranveig Lund er en av få bakstekjerringer som sørger for at tradisjonsbaksten kamkake blir ivaretatt. På loftet over stua har hun sitt eget baksterom, med full aktivitet året rundt.

– Kamkako må va tynn!, kommer det kontant fra baksteksperten. Vi har så vidt fått satt oss i sofaen og fått kaffen i koppen. Kamkake med godt smør blir satt frem på bordet, både grov og fin variant.

– Dæ e ikke mange såm lagæ kamkakæ længer, i værtfall ikke den tynne variantn, fortsetter Ranveig, som selv er den eneste sør for Korgfjellet så vidt henne er bekjent. På spørsmålet om hvordan baksten lages svarer hun med den største selvfølge; – Du sætt no vanli gjærbakst såm du bakæ ut. For første gang føler jeg meg som en «jævla søring», da jeg ikke ut fra forklaringen greier å se for meg alle detaljene i prosessen. Så enkelt gjøres det altså for en ekspert!

Kamkake - naturellProduksjonen av kamkake går jevnlig i huset på Toven. Kakene lages på bestilling, høysesong er om sommeren og til jul. Med blyg entusiasme forteller hun om lang kø og over 4000 kamkaker som blir revet bort på under to timer på den lokale Elsfjordmartnan.

Jeg følger Ranveig opp trappa til baksterommet, hvor kakemiraklet utrettes. Et tynt lag med mel henger i rommet. Hun viser med stolt beskjedenhet frem kjevler, benker og bakerovn, – og forklarer mer trinnvis hvordan hun jobber på de ulike stasjonene. På spørsmål om tid og temperaturer blir det vanskelig å svare, bakstekjerringa har alt i blodet.

Opprinnelig ble rutene delt opp med kam, derav navnet kamkake. I dag brukes spesiallagd kjevle, disse er lagd i Korgen. Trinsene på kjevle i midten og til høyre har ulik bredde, det ene til fin og det andre til grov kake.

 

baksteovn - KopiEn god bakerovn må til for riktig steking. Bakerovner finnes i mange varianter, her en kombinasjon av takke og oljefat med grillelement montert. Ranveig har fått spesiallagd sin ovn av svogeren.

Kamkake er tradisjonsbakst, opprinnelig fra Hemnes kommune. Det krever trening for å få til den perfekte kamkaka, men her skal du få sjansen til å prøve deg på en av mine lokale skatter: Ranveigs kamkake.

Kamkake

Til 80 stk

Ingredienser:
100 g smør
5,5 dl skummet melk
5,5 dl vann
2 pk gjær
2 kg hvetemel
1 stor kopp rugmel
1 ss salt
1 ss sukker

Slik gjør du:

 1. Smelt smør i en kjele. Ha i melk og vann, la blandingen få en temperatur på 37 °C. Rør ut gjæren.
 2. Bland mel, salt og sukker i en bolle og rør inn melkeblandingen. Elt deigen til den blir smidig, legg over håndkle og la den heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
 3. Bak deigen ut i pølser, og del inn i 80 små emner. Rull emnene til boller og kjevle dem ut til leiver, ca. 15 cm i diameter (de skal være tynne!). Bruk litt mel i utbakingen. Kjevle først ut en leiv, og lag deretter rutemønster på den med spesialkjevle (utkjevling tar ca. 1 time og 10 min). Legg leivene utover på en benk til etterheving.

TIPS: Hvert emne blir ca. 43 gram. Ønsker du tykkere kamkaker kan emnene være fra 46-50 gram.

 1. De første kamkakene er klare til steking når den siste leiven er kjevlet ut. Vend undersiden opp, og bruk en bakespade til å legge dem inn i bakerovnen (ca. 6 kaker om gangen). Følg med under steking, og flytt rundt på kamkakene. De er ferdige når de har fått en gyllen farge. Avkjøles på benken. Server kamkake med godt smør og gulost, eller brunost.

Lagres kamkaker mørkt og tørt kan de ha holdbarhet på opptil et år. Ranveig anbefaler likevel å spise kamkaken fersk, – og med et så godt bakverk er det ingen problem.

Bakst i byen

Om en ikke har lokale bakstekjenninger kan en likevel få smakt på et bredt utvalg lokalbakst, blant annet på utvalgte kaféer i Mosjøen. Jeg tok runden med pappa, og fikk flere steder servert bakst innpakket i gode historier.

Sånt fester seg i ferieminneboka.

Kulturverkstedet

Kulturverkstedet og Vikgården er to av stedene som tilbyr lokalt bakverk. Alt fra «Leirfjording» (melkekake med gomme), saupkake eller svele med pålegg, til kamkake og ulike lefser med gomme. Her får du også kjøpt bakst for å ta med hjem.

Om bloggeren

Ragnhild Kolvereid

Jeg er sosiale medier ansvarlig og jobber i Marketingavdelingen i MatPrat. Med lidenskapelig interesse for mat og formidling får jeg daglig jobbe med det jeg liker aller best - å jakte på de gode smakene og historiene, og gi dem videre til deg!

6 Responses to “Bakst fra hjembygda”

 1. synnøve austerslått sier:

  Syns det var kjempeartig å lese om kamkaka som er en av mine store faboritter.Det har det vært siden jeg var lita jente, og var nettopp i Drevja, ikke langt fra Toven.Der bodde min mormor hun hadde kamkakovn ute,den var vedfyrt.Veden som skulle brukes måtte være uten næver og små.Så morfar måtte hugge ved i lang tid for det ble jo bakt en del når damene var i sving.Krinalefse ble det også bakt-tradisjonsmat fra Helgeland.

  • Takk for gode ord, – så gøy du er fra samme område som meg! Og for en fin historie, med både mormor og morfar i sving. Mange bra minner knyttet til god bakst. Fin kveld til deg, hilsen fra Ragnhild

 2. Lisbeth Erlandsen sier:

  Fint blogginnlegg ! Akkurat sånn hadde vi også det hos mor og far på Smihaugen i Elsfjord. Krinalefse, klenning, kamkake og sjokoladekake var alltid tilgjengelig. Det var aldri noen restriksjoner , vi barnebarna fikk forsyne oss både 1,2,3 eller 4 ganger om vi ville. Og stakk det noen innom var det alltid en kaffekopp med bakst og få. Blogginnlegget ditt brakte meg rett tilbake til disse gode minnene. Takk for det :)

  • Heldige vi som har røtter i Elsfjord, med alt det bra det har tatt med seg av fantastiske minner og tradisjoner. Raushet er viktig :) Og takk for hyggelig tilbakemelding, godt det brakte fram noen fine barndomsminner. Hilsen fra Ragnhild :)

 3. Evelyn Langørgen sier:

  Hei. Ønsker så gjerne oppskrift på flatbrød som ble bakt på gårdene rundt Mosjøen. På forhånd takk ☺Mvh Evelyn Langørgen

  • Hei Evelyn! Så bra du er opptatt av lokalbakst :) Sitter dessverre ikke med oppskriften på flatbrødet du sikter til, og regner nesten med at det er flere unike gårdsoppskrifter fra Mosjøen. Ville kontaktet ett av baksteutsalgene der oppe, som sikkert kan guide deg videre. Lykke til! Hilsen fra Ragnhild

Legg igjen en kommentar